Křehké svatební koláčky od Kamilky
(Podle Kamilky Kroupové, Brno 2008, česká kuchyně)
Suroviny:500 g polohrubé mouky2 kostky kvasnic (90 g)7 kostek cukru nebo (nebo 7 lžiček)špetka soli125 g másla125 g ztuženého 100% tuku (např. Omega)200 ml mléka2 žloutky oddělené od bílků
Náplň: maková, tvarohová, povidlová, ořechová aj.
Postup přípravy:Mouku nasypeme do mísy a doprostřed kopečku vložíme žloutky.Ještě přidáme špetku soli, mírně vychládlý roztopený tuk a nakonec roztok kvasnice – kvásek.Nejlépe rukou vymícháme v míse nelepivé těsto a necháme je na teplém místě kynout asi 30 minut.Pak těsto v míse ještě jednou přemícháme a necháme opět kynout asi dalších 20-30 minut; podle teploty místnosti.Těsto rozdělíme na bochánky o hmotnosti 100 g, ze kterých na pracovní desce vyválíme postupně válečky.Každý stogramový váleček rozdělíme nožem deset kousků o hmotnosti asi deset gramů; jeden jak druhý. Každý kousek roztlačíme prsty na pracovní desce na placičku, do které zabalíme námi vybrané náplně - nejoblíbenějšími náplněmi jsou maková a tvarohová. Každý kousek se zabalenou náplní namáčíme do rozšlehaného vajíčka a pak do drobenky a okamžitě uložíme na namazaný plech.Vložíme do předehřáté trouby kde pečeme při 180°C asi 30 minut až do dozlatova.Uložíme do krabice a necháme v chladu asi dva dny zkřehnout.
Příprava drobenky a náplně do koláčů
Příprava drobenky a náplně koláčů je uvedena v samostatném receptu v této kapitole.

ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKYHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)