Křehké svatební koláčky od Kamilky
(Podle Kamilky Kroupové, Brno 2008, česká kuchyně)

Jemné svatební koláčky KamilkySuroviny:
  • 500 g polohrubé mouky
  • 2 kostky kvasnic (90 g)
  • 7 kostek cukru nebo (nebo 7 lžiček)
  • špetka soli
  • 125 g másla
  • 125 g ztuženého 100% tuku (např. Omega)
  • 200 ml mléka
  • 2 žloutky oddělené od bílků
    Náplň: maková, tvarohová, povidlová, ořechová aj.


  • Postup přípravy:
  • Mouku nasypeme do mísy a doprostřed kopečku vložíme žloutky.
  • Ještě přidáme špetku soli, mírně vychládlý roztopený tuk a nakonec roztok kvasnice – kvásek.
  • Nejlépe rukou vymícháme v míse nelepivé těsto a necháme je na teplém místě kynout asi 30 minut.
  • Pak těsto v míse ještě jednou přemícháme a necháme opět kynout asi dalších 20-30 minut; podle teploty místnosti.
  • Těsto rozdělíme na bochánky o hmotnosti 100 g, ze kterých na pracovní desce vyválíme postupně válečky.
  • Každý stogramový váleček rozdělíme nožem deset kousků o hmotnosti asi deset gramů; jeden jak druhý.
  • Každý kousek roztlačíme prsty na pracovní desce na placičku, do které zabalíme námi vybrané náplně - nejoblíbenějšími náplněmi jsou maková a tvarohová.
  • Každý kousek se zabalenou náplní namáčíme do rozšlehaného vajíčka a pak do drobenky a okamžitě uložíme na namazaný plech.
  • Vložíme do předehřáté trouby kde pečeme při 180°C asi 30 minut až do dozlatova.
  • Uložíme do krabice a necháme v chladu asi dva dny zkřehnout.

    Příprava drobenky a náplně do koláčů
    Příprava drobenky a náplně koláčů je uvedena v samostatném receptu v této kapitole.

    Svatební koláčky-těsto Svatební koláčky-rozválení Svatební koláčky-kousky těsta Kamilky












    Svatební koláčky-plnění nádivkou Svatební koláčky naplechu do trouby Svatební koláčky na plechu upečené












    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME

    [CNW:Counter]