Obrácený drobenkový koláč (nejen) s angreštěm
(Gary Rhodes: "Cooking for Friends", recept z televizního seriálu BBC, 2001)
Ovocné drobenkové koláče - jsou obecně nejčastěji plněny jablky. Recept velmi osvěžíme, když použijeme i jiné netradiční ovoce. Například chuťově je zajímavý angrešt, který je v kuchyni hodně podceňován a přitom ovocný drobenkový koláč s ním je vynikající. Nic nám nebrání v zimním období použít tradiční jablíčka nakrájená na kostičky a na angrešt si ještě chvilku počkat až se urodí. Mimo sezónu můžeme použít i jiné ovoce dostupné v supermarketech, např. hrozny. Recept Gary Rhodese je velmi jednoduchý a zaujal mne přídavkem osmahnuté strouhanky do tradiční drobenky a také jeho podávání s kyselou smetanou.
Suroviny:
  • 900 g očištěného angreštu (nebo jiného ovoce)
  • 175 g krupicového cukru
    Na těsto:
  • 100 g strouhanky z bílého pečiva
  • 50 g másla na osmahnutí strouhanky
  • 3 lžičky rozmarýnu, najemno nasekaného
  • 175 g másla na drobenku
  • 175 g hrubé mouky na drobenku
  • 100 g krupicového rozmarýnového cukru na drobenku

    Postup přípravy:
  • Očištěný angrešt vložíme do mísy a posypeme krupicovým cukrem.
  • Nejprve vezmeme strouhanku z bílého pečiva, rozehřejeme 50 g másla do pěny, přidáme strouhanku a zamícháme.
  • Jakmile strouhanka vsákne máslo a teplem se začne barvit do zlatohněda, přidáme 1/4 lžičky najemno nasekaného rozmarýnu.
  • Odstavíme z ohně a necháme vychladnout.
  • Na vlastní drobenku smícháme stejnou hmotnost (175 g) másla a hrubé mouky.
  • Máslo zapracujeme prsty do mouky až vznikne klasická drobenka.
  • Přidáme krupicový rozmarýnový cukr, který si připravíme předem jednoduše tak, že necháme v uzavřené nádobě přes noc v cukru odležet několik snítek rozmarýnu a pak vmícháme do drobenky.
  • V dalším kroku k drobence přidáme chladnou směs strouhanky osmahnuté na másle a vše dobře promícháme.
  • Nasypeme na angrešt (nebo jiné ovoce) rozložený na dně koláčové formy tak, aby byl všechen důkladně strouhankou zakryt.
    Pečení a podávání
  • Pečeme v předehřáté troubě po dobu 30-40 minut při 180°C (plyn na stupni 4).
  • Po vyjmutí z trouby necháme koláč pět minut sednout.
  • Porce koláče podáváme na talířcích s velkou lžící zakysané smetany.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME

    [CNW:Counter]