Obrácený drobenkový koláč (nejen) s angreštěm
(Gary Rhodes: "Cooking for Friends", recept z televizního seriálu BBC, 2001)Ovocné drobenkové koláče - jsou obecně nejčastěji plněny jablky. Recept velmi osvěžíme, když použijeme i jiné netradiční ovoce. Například chuťově je zajímavý angrešt, který je v kuchyni hodně podceňován a přitom ovocný drobenkový koláč s ním je vynikající. Nic nám nebrání v zimním období použít tradiční jablíčka nakrájená na kostičky a na angrešt si ještě chvilku počkat až se urodí. Mimo sezónu můžeme použít i jiné ovoce dostupné v supermarketech, např. hrozny. Recept Gary Rhodese je velmi jednoduchý a zaujal mne přídavkem osmahnuté strouhanky do tradiční drobenky a také jeho podávání s kyselou smetanou.
Suroviny:900 g očištěného angreštu (nebo jiného ovoce)175 g krupicového cukru
Na těsto:100 g strouhanky z bílého pečiva50 g másla na osmahnutí strouhanky3 lžičky rozmarýnu, najemno nasekaného175 g másla na drobenku175 g hrubé mouky na drobenku100 g krupicového rozmarýnového cukru na drobenku
Postup přípravy:Očištěný angrešt vložíme do mísy a posypeme krupicovým cukrem.Nejprve vezmeme strouhanku z bílého pečiva, rozehřejeme 50 g másla do pěny, přidáme strouhanku a zamícháme.Jakmile strouhanka vsákne máslo a teplem se začne barvit do zlatohněda, přidáme 1/4 lžičky najemno nasekaného rozmarýnu.Odstavíme z ohně a necháme vychladnout.Na vlastní drobenku smícháme stejnou hmotnost (175 g) másla a hrubé mouky.Máslo zapracujeme prsty do mouky až vznikne klasická drobenka. Přidáme krupicový rozmarýnový cukr, který si připravíme předem jednoduše tak, že necháme v uzavřené nádobě přes noc v cukru odležet několik snítek rozmarýnu a pak vmícháme do drobenky.V dalším kroku k drobence přidáme chladnou směs strouhanky osmahnuté na másle a vše dobře promícháme.Nasypeme na angrešt (nebo jiné ovoce) rozložený na dně koláčové formy tak, aby byl všechen důkladně strouhankou zakryt.
Pečení a podávání Pečeme v předehřáté troubě po dobu 30-40 minut při 180°C (plyn na stupni 4).Po vyjmutí z trouby necháme koláč pět minut sednout.Porce koláče podáváme na talířcích s velkou lžící zakysané smetany.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKYHOME