Koláč se švestkami a mandlemi
(Mary Berry: Zlatá kniha - Dezerty a cukroví, str. 161, Slovart Praha, 2001)
Švesty, ryngle - jsou lahodným ovocem, které dozrává na začátku září. Od poloviny měsíce je ovoce nejchutnější. Tyto peckoviny jsou známé v široké škále rozměrů, tvarů a barev se slupkou od ostře zelené až po červenofialovou a modročernou v závislosti na odrůdě. V následujícícm receptu můžeme použít jakýkoliv jejich druh, včetně zelených rynglí jako zajímavou obměnu. Z hlediska pracnosti doporučuji, aby to byl druh, který jde dobře od pecky. Nejlepší jsou švestky plně vybarvené, u stopky trochu změklé. Zralé ovoce můžeme držet v zásobě v chladničce po dobu asi 3-5 dnů. Můžeme je také rozpůlené a zbavené pecek zmrazit a uložit v malých dávkách vložených do mikrotenových sáčků nechat v mrazničce. Těstový podklad z máslové drobenky je pro vysoký obsah tuku velmi vydatný. Ideální k pečení je dvoudílná forma s oddělávacím dnem, pokud bychom ji ovšem měli. Použil jsem běžnou koláčovou formu bez teflonového povlaku, ze které jsem upečený koláč po krátkém ochlazení v lednici vyklopil na talíř a pak vrátil zpět na druhý talíř, nakrájel a podával. Koláč je opravdu velmi chutný, . . . no dá se říci až líbezný, vyžaduje však o něco delší dobu opečení než udává autorka (45 minut).Po zkušenostech doporučuji (podle trouby) čas pečení zvýšit minimálně na 60 minut. Z poměrně značného množství ovoce se vypeče dosti kapaliny a těsto pod ovocem je před teplem chráněno odpařováním a tak na spodní straně může být upečený koláč bledší.
Suroviny pro 8 porcí:
Na máslovou skořicovou drobenku (těsto):175 g hladké mouky120 g změklého másla60 g pískového cukru1/2 lžičky mleté skořice
Na náplň:700 g švestek 100 g pískového cukru1 lžíce kukuřičné moučky (maizeny)1/2 lžíce mleté skořice1/4 lžičky mandlové tresti nebo Amaretto30 g spařených oloupaných mandlíušlehaná smetana na ozdobu (není nutná)
Postup přípravy:
Příprava skořicové drobenky (těsta):Ve středně velké misce promícháme mouku, máslo, cukr a skořici.Vzniklé mazlavé těsto přitlačíme ke dnu a stěnám koláčové formy o průměru 20 cm. Troubu předehřejeme na 190°C (plyn na stupni 5) a připravíme náplň.
Příprava náplně:Švestky rozdělíme na poloviny, odstraníme pecky a švestky nakrájíme na plátky.Ve velké míse lehce promícháme švestky, cukr, kukuřičnou moučku (škrob) a mandlovou tresť/mandlový likér.Plátkyšvestek skládáme v soustředných kruzích tak, aby byly co nejtěsněji vedle sebe.Vrstvu švestek posypeme rovnoměrně mandlemi.
Pečení a popdávání koláče:Pečeme v troubě 45 - 60 minut nebo až je těsto zlaté a švestky měkké a opak koláč necháme ve formě vychladnout na roštu.Pokud nemáme dvojdílnou formu tak ji opatrně překlopíme na talíř a pak zpět vrátíme na druhý talíř.Podáváme rozkrájený na díly a podle chuti můžeme ozdobit šlehačkou.
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKYHOME