Koláč se švestkami a mandlemi
(Mary Berry: Zlatá kniha - Dezerty a cukroví, str. 161, Slovart Praha, 2001)

Švesty, ryngle - jsou lahodným ovocem, které dozrává na začátku září. Od poloviny měsíce je ovoce nejchutnější. Tyto peckoviny jsou známé v široké škále rozměrů, tvarů a barev se slupkou od ostře zelené až po červenofialovou a modročernou v závislosti na odrůdě. V následujícícm receptu můžeme použít jakýkoliv jejich druh, včetně zelených rynglí jako zajímavou obměnu. Z hlediska pracnosti doporučuji, aby to byl druh, který jde dobře od pecky. Nejlepší jsou švestky plně vybarvené, u stopky trochu změklé. Zralé ovoce můžeme držet v zásobě v chladničce po dobu asi 3-5 dnů. Můžeme je také rozpůlené a zbavené pecek zmrazit a uložit v malých dávkách vložených do mikrotenových sáčků nechat v mrazničce. Těstový podklad z máslové drobenky je pro vysoký obsah tuku velmi vydatný. Ideální k pečení je dvoudílná forma s oddělávacím dnem, pokud bychom ji ovšem měli. Použil jsem běžnou koláčovou formu bez teflonového povlaku, ze které jsem upečený koláč po krátkém ochlazení v lednici vyklopil na talíř a pak vrátil zpět na druhý talíř, nakrájel a podával. Koláč je opravdu velmi chutný, . . . no dá se říci až líbezný, vyžaduje však o něco delší dobu opečení než udává autorka (45 minut).
  • Po zkušenostech doporučuji (podle trouby) čas pečení zvýšit minimálně na 60 minut.
  • Z poměrně značného množství ovoce se vypeče dosti kapaliny a těsto pod ovocem je před teplem chráněno odpařováním a tak na spodní straně může být upečený koláč bledší.
  • Suroviny pro 8 porcí:
    Na máslovou skořicovou drobenku (těsto):
  • 175 g hladké mouky
  • 120 g změklého másla
  • 60 g pískového cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
    Na náplň:
  • 700 g švestek
  • 100 g pískového cukru
  • 1 lžíce kukuřičné moučky (maizeny)
  • 1/2 lžíce mleté skořice
  • 1/4 lžičky mandlové tresti nebo Amaretto
  • 30 g spařených oloupaných mandlí
  • ušlehaná smetana na ozdobu (není nutná)

    Postup přípravy:
    Příprava skořicové drobenky (těsta):
  • Ve středně velké misce promícháme mouku, máslo, cukr a skořici.
  • Vzniklé mazlavé těsto přitlačíme ke dnu a stěnám koláčové formy o průměru 20 cm. Troubu předehřejeme na 190°C (plyn na stupni 5) a připravíme náplň.
    Příprava náplně:
  • Švestky rozdělíme na poloviny, odstraníme pecky a švestky nakrájíme na plátky.
  • Ve velké míse lehce promícháme švestky, cukr, kukuřičnou moučku (škrob) a mandlovou tresť/mandlový likér.
  • Plátkyšvestek skládáme v soustředných kruzích tak, aby byly co nejtěsněji vedle sebe.
  • Vrstvu švestek posypeme rovnoměrně mandlemi.
    Pečení a popdávání koláče:
  • Pečeme v troubě 45 - 60 minut nebo až je těsto zlaté a švestky měkké a opak koláč necháme ve formě vychladnout na roštu.
  • Pokud nemáme dvojdílnou formu tak ji opatrně překlopíme na talíř a pak zpět vrátíme na druhý talíř.
  • Podáváme rozkrájený na díly a podle chuti můžeme ozdobit šlehačkou.

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME

    [CNW:Counter]