Křupínky z tvarohového těsta
(Mnohokrát prověřený recept od Kamilky Kroupové Bc, Brno, červenec 2003)

Suroviny:
Na těsto:250 g (1 balíček) tuku) 250 g měkkého tvarohu250 g polohrubé moukyšpetka soli
Na náplň:pikantní marmelády, povidla, maková směs, případně i slaná náplň jako mleté maso aj.
Postup přípravy:Na vál navršíme mouku přidáme nakrájený tuk, tvaroh a sůl a rukama zpracujeme na vláčné těsto.Z těsta vyválíme placku asi 5 mm silnou, aby se těsto při překládání a manipulci netrhalo. Rádylkem vyřízneme z těsta stejné čtverečky o rozměru 10 x 10 cm.Do středu každého čtverečku vložíme přiměřené množství zvolené náplně, přehneme do tvaru trojúhelníkového šátečku a okraje k sobě dobře stlačíme (případně je přitlačíme po celém okraji vidličkou), aby náplň nevytekla.Šáteček stačí plnit jen malou lžičkou marmelády.Uzavřené šátečky položíme na vodou vypláchnutý plech.Plech nemastíme, poněvadž tuku je v těstě hodně, podobně jako u listového těsta (!).Pečeme zprudka v předehřáté troubě při maximální teplotě tj. asi 230°C do růžova, což trvá krátce - asi 10 minut.Před konzumací necháme vychladnout a sladké verze šátečků - křupínků obalíme ve vanilkovém cukru.
Poznámka DDK:
Okusil jsem marmeládové křupínky a byly moc dobré, takže ani nestačily vychladnout a byly pryč. Množství surovin si můžeme lehce zapamatovat - jsou totiž stejná. Kapalinu nepřidáváme, protože je jí v měkkém tvarohu dostatek.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKYHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)