Křupínky z tvarohového těsta
(Mnohokrát prověřený recept od Kamilky Kroupové Bc, Brno, červenec 2003)
Kamilka a mlsná DádaKřupínky z tvarohového těsta
Suroviny:
Na těsto:
  • 250 g (1 balíček) tuku)
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 g polohrubé mouky
  • špetka soli
    Na náplň:
  • pikantní marmelády, povidla, maková směs, případně i slaná náplň jako mleté maso aj.

    Postup přípravy:
  • Na vál navršíme mouku přidáme nakrájený tuk, tvaroh a sůl a rukama zpracujeme na vláčné těsto.
  • Z těsta vyválíme placku asi 5 mm silnou, aby se těsto při překládání a manipulci netrhalo.
  • Rádylkem vyřízneme z těsta stejné čtverečky o rozměru 10 x 10 cm.
  • Do středu každého čtverečku vložíme přiměřené množství zvolené náplně, přehneme do tvaru trojúhelníkového šátečku a okraje k sobě dobře stlačíme (případně je přitlačíme po celém okraji vidličkou), aby náplň nevytekla.
  • Šáteček stačí plnit jen malou lžičkou marmelády.
  • Uzavřené šátečky položíme na vodou vypláchnutý plech.
  • Plech nemastíme, poněvadž tuku je v těstě hodně, podobně jako u listového těsta (!).
  • Pečeme zprudka v předehřáté troubě při maximální teplotě tj. asi 230°C do růžova, což trvá krátce - asi 10 minut.
  • Před konzumací necháme vychladnout a sladké verze šátečků - křupínků obalíme ve vanilkovém cukru.

    Poznámka DDK:
    Okusil jsem marmeládové křupínky a byly moc dobré, takže ani nestačily vychladnout a byly pryč. Množství surovin si můžeme lehce zapamatovat - jsou totiž stejná. Kapalinu nepřidáváme, protože je jí v měkkém tvarohu dostatek.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME

    [CNW:Counter]