Čokoládový koláč s tvarohovou náplní
(Z Časopisu Gastro č. 19, 1992 od paní Renáty Čerňanské z Malých Chlievan a prověřený recept od Kamilky Kroupové, Brno, červenec 2003)Čokoládový tvarohový koláč - připravovaný tímto neobvyklým způsobem je u nás v rodině oblíbený a často připravovaný. Je velice chutný a má zajímavou povrchovou strukturou. To platí ovšem pokud se nám nastrouhané částečky těsta na plechu neslijí dohromady a zůstanou stále i po upečení zachovány. Musíme dbát aby: - trouba byla opravdu předehřátá, - nepečeme při nízké teplotě a moc pomalu, - těsto máme dosti vychlazené, - máme plech dostatečně velký (na malém plechu máme snahu urovnat částečky do menší plochy a tak je stlačíme - zkrátka uňahňáme). Tomu všemu se vyvarujeme!
Suroviny:
Na těsto:400 g hladké mouky250 g pokrmového tuku (Smetol)150 g práškového cukru1 vanilkový cukrlžička prášku do pečiva1 žloutek3 lžíce kakaa
Na náplň:750 g tvarohu (3 balíčky po 250 g)250 g práškového cukru3 žloutky50 g hrozineksníh ze 4 bílků
Postup přípravy:Z mouky, tuku, cukru, vanilkového cukru, žloutku, kakaa a prášku do pečiva vypracujeme těsto, které necháme odpočinout na chladném místě nejméně 30 minut.Vychlazené těsto rozdělíme na dvě poloviny. Plech vymastíme, vysypeme moukou a pokud možno rovnoměrně na jeho plochu nastrouháme jednu polovinu našeho těsta.Nastrouhané částečky těsta necháme volně padat a ležet na plechu, nijak je nestlačujeme a vůbec se nebojíme případných volných nepokrytých míst.Snad jen zlehounka vidličkou je můžeme v nejnutnějším případě nepatrně upravit.Na tuto vrstvu nalijeme poměrně tekutou tvarohovou náplň (viz níže).Na tvarohovou vrstvu se snažíme opět po celém povrchu rovnoměrně nastrouhat druhou polovinu těsta a zase nijak moc do této vrstvy nezasahujeme.Pečeme 30 - 45 minut v předehřáté troubě při 200°C.
Příprava tvarohové náplně:Měkký tvaroh propasírujeme; pokud jsme koupili řídký tvaroh prodávaný ve vaničkách, tak si tuto práci ušetříme.Tvaroh vymícháme s cukrem a žloutky do pěny, vmícháme rozinky a zlehka i bílkový sníh. Při zapracovávání bílkového sněhu do tvarohové hmoty ho jen zvolna lžící obracíme,lépe řečeno jen zastrkáváme do hmoty.
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKYHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)