Čokoládový koláč s tvarohovou náplní
(Z Časopisu Gastro č. 19, 1992 od paní Renáty Čerňanské z Malých Chlievan a prověřený recept od Kamilky Kroupové, Brno, červenec 2003)
Čokoládový tvarohový koláč - připravovaný tímto neobvyklým způsobem je u nás v rodině oblíbený a často připravovaný. Je velice chutný a má zajímavou povrchovou strukturou. To platí ovšem pokud se nám nastrouhané částečky těsta na plechu neslijí dohromady a zůstanou stále i po upečení zachovány. Musíme dbát aby: - trouba byla opravdu předehřátá, - nepečeme při nízké teplotě a moc pomalu, - těsto máme dosti vychlazené, - máme plech dostatečně velký (na malém plechu máme snahu urovnat částečky do menší plochy a tak je stlačíme - zkrátka uňahňáme). Tomu všemu se vyvarujeme!
Suroviny:
Na těsto:
  • 400 g hladké mouky
  • 250 g pokrmového tuku (Smetol)
  • 150 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • lžička prášku do pečiva
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce kakaa
    Na náplň:
  • 750 g tvarohu (3 balíčky po 250 g)
  • 250 g práškového cukru
  • 3 žloutky
  • 50 g hrozinek
  • sníh ze 4 bílků


  • Postup přípravy:
  • Z mouky, tuku, cukru, vanilkového cukru, žloutku, kakaa a prášku do pečiva vypracujeme těsto, které necháme odpočinout na chladném místě nejméně 30 minut.
  • Vychlazené těsto rozdělíme na dvě poloviny.
  • Plech vymastíme, vysypeme moukou a pokud možno rovnoměrně na jeho plochu nastrouháme jednu polovinu našeho těsta.
  • Nastrouhané částečky těsta necháme volně padat a ležet na plechu, nijak je nestlačujeme a vůbec se nebojíme případných volných nepokrytých míst.
  • Snad jen zlehounka vidličkou je můžeme v nejnutnějším případě nepatrně upravit.
  • Na tuto vrstvu nalijeme poměrně tekutou tvarohovou náplň (viz níže).
  • Na tvarohovou vrstvu se snažíme opět po celém povrchu rovnoměrně nastrouhat druhou polovinu těsta a zase nijak moc do této vrstvy nezasahujeme.
  • Pečeme 30 - 45 minut v předehřáté troubě při 200°C.
    Příprava tvarohové náplně:
  • Měkký tvaroh propasírujeme; pokud jsme koupili řídký tvaroh prodávaný ve vaničkách, tak si tuto práci ušetříme.
  • Tvaroh vymícháme s cukrem a žloutky do pěny, vmícháme rozinky a zlehka i bílkový sníh.
  • Při zapracovávání bílkového sněhu do tvarohové hmoty ho jen zvolna lžící obracíme,lépe řečeno jen zastrkáváme do hmoty.

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME

    [CNW:Counter]