Sýrový koláč s čokoládou a borůvkami (dvě nepečené varianty)
("Slavnostní dezerty", z časopisu Apetit, str. 13, duben 2006)
Suroviny:
100-150 g máslových sušenek60 g rozpuštěného másla250 g plnotučného měkkého tvarohu nebo žervé250 g sýra mascarpone285 ml smetany na šlehání400 g bílé nebo tmavé čokolády
Na borůvkovou omáčku (coulis):280 g borůvek), 50 g hnědého cukru, 1 lžíce citrónové šťávy
Na čokoládovou omáčku:140 ml smetany ke šlehání, 100 g tmavé čokolády,
Postup přípravy:Sušenky nalámeme do nádoby robota a rozmixujeme je na drobky.Komínkem ve víku vlijeme máslo a znovu promixujeme.Dortovou formu o průměru 20 cm vyložíme kolečkem pečícího papíru na přeneseme do něj vláčnou hmotu z drobků.Obrácenou lžící ji rozetřeme a uhladíme do stejnoměrné výšky.Formu vložíme do chladničky až do doby než nachystáme náplň.Tvaroh vložíme do cedníku vyloženého čistou utěrkou, povrch zakryjeme cípy utěrky a zatížíme kamenem nebo konzervou.Zavěsíme nad nádobu nebo dřez a necháme odkapat přebytečnou vodu; asi za půl hodiny voda z tvarohu odkape nebo se vsákne do utěrky.Čokoládu rozlámeme na kousky a vložíme do ohnivzdorné mísy a postavíme do hrnce s mírně vroucí vodou a necháme čokoládu rozpustit. Dvakrát až třikrát zamícháme a pak ji necháme trochu vychladnout.Smetanu, tvaroh a mascarpone krátce prošleháme v misce, přidáme rozpuštěnou čokoládu a vyšleháme dohladka.Vlijeme na sušenkový základ a dáme do chladničky aspoň na tři hodiny (nejlépe přes noc) ztuhnout.Zatím co se čokoládový koláč chladí, připravíme "borůvkovou omáčku".
Příprava borůvkové omáčky pro světlou variantu:Polovinu borůvek rozmixujeme s cukrem a citrónovou šťávou a pak protřeme sítem, aby směs byla hladká.Před podáváním odepneme stěny formy, koláč sejmeme ze dna a nakrájíme na řezy.Podáváme přelité borůvkovou omáčkou a ozdobíme zbylými borůvkami. V případě tmavé verze postupujeme stějně s tím rozdílem, že sýrový koláč polijeme tentokrát "čokoládovou omáčkou":
Příprava čokoládové omáčky pro tmavou variantu:Zahřejeme k varu 140 ml smetany ke šlehání a rozpustíme v ní 100 g tmavé čokolády. necháme ji zchladnout a pak polijeme koláč a borůvkami jen zdobíme.
Odkazy na i-stránky a obdobné recepty v DDKCooking For Engineers - příprava "cheesecakes" v popisu i obrazech, anglicky
Flora´s Recipes Hideout - sbírka 500 receptů na různé "Cheescakes" z celého světa v angličtině
Cheesecake recipes - další sbírka receptů na sýrové koláče v angličtiněSýrový koláč se zázvorem Jo-CoxovéŽidovský sýrový koláč Tamary MilsteinCitrónový sýrový koláč Marry Berry
Maerický sýrový koláč Annette Wolter
Poznámka DDK: - pokud nemáme mixer nebo si ho nechceme špinit, vložíme sušenky do pytlíku a rozdrtíme je válečkem na nudle. Drť pak smícháme s máslem v menší misce.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKYHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)