Sýrový koláč s čokoládou a borůvkami (dvě nepečené varianty)
("Slavnostní dezerty", z časopisu Apetit, str. 13, duben 2006)

Suroviny:
  • 100-150 g máslových sušenek
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 250 g plnotučného měkkého tvarohu nebo žervé
  • 250 g sýra mascarpone
  • 285 ml smetany na šlehání
  • 400 g bílé nebo tmavé čokolády
    Na borůvkovou omáčku (coulis):
  • 280 g borůvek), 50 g hnědého cukru, 1 lžíce citrónové šťávy
    Na čokoládovou omáčku:
  • 140 ml smetany ke šlehání, 100 g tmavé čokolády,


  • Postup přípravy:
  • Sušenky nalámeme do nádoby robota a rozmixujeme je na drobky.
  • Komínkem ve víku vlijeme máslo a znovu promixujeme.
  • Dortovou formu o průměru 20 cm vyložíme kolečkem pečícího papíru na přeneseme do něj vláčnou hmotu z drobků.
  • Obrácenou lžící ji rozetřeme a uhladíme do stejnoměrné výšky.
  • Formu vložíme do chladničky až do doby než nachystáme náplň.
  • Tvaroh vložíme do cedníku vyloženého čistou utěrkou, povrch zakryjeme cípy utěrky a zatížíme kamenem nebo konzervou.
  • Zavěsíme nad nádobu nebo dřez a necháme odkapat přebytečnou vodu; asi za půl hodiny voda z tvarohu odkape nebo se vsákne do utěrky.
  • Čokoládu rozlámeme na kousky a vložíme do ohnivzdorné mísy a postavíme do hrnce s mírně vroucí vodou a necháme čokoládu rozpustit.
  • Dvakrát až třikrát zamícháme a pak ji necháme trochu vychladnout.
  • Smetanu, tvaroh a mascarpone krátce prošleháme v misce, přidáme rozpuštěnou čokoládu a vyšleháme dohladka.
  • Vlijeme na sušenkový základ a dáme do chladničky aspoň na tři hodiny (nejlépe přes noc) ztuhnout.
  • Zatím co se čokoládový koláč chladí, připravíme "borůvkovou omáčku".
    Příprava borůvkové omáčky pro světlou variantu:
  • Polovinu borůvek rozmixujeme s cukrem a citrónovou šťávou a pak protřeme sítem, aby směs byla hladká.
  • Před podáváním odepneme stěny formy, koláč sejmeme ze dna a nakrájíme na řezy.
  • Podáváme přelité borůvkovou omáčkou a ozdobíme zbylými borůvkami.
  • V případě tmavé verze postupujeme stějně s tím rozdílem, že sýrový koláč polijeme tentokrát "čokoládovou omáčkou":
    Příprava čokoládové omáčky pro tmavou variantu:
  • Zahřejeme k varu 140 ml smetany ke šlehání a rozpustíme v ní 100 g tmavé čokolády. necháme ji zchladnout a pak polijeme koláč a borůvkami jen zdobíme.

    Odkazy na i-stránky a obdobné recepty v DDK
  • Cooking For Engineers - příprava "cheesecakes" v popisu i obrazech, anglicky
  • Flora´s Recipes Hideout - sbírka 500 receptů na různé "Cheescakes" z celého světa v angličtině
  • Cheesecake recipes - další sbírka receptů na sýrové koláče v angličtině
  • Sýrový koláč se zázvorem Jo-Coxové
  • Židovský sýrový koláč Tamary Milstein
  • Citrónový sýrový koláč Marry Berry
  • Maerický sýrový koláč Annette Wolter

    Poznámka DDK: - pokud nemáme mixer nebo si ho nechceme špinit, vložíme sušenky do pytlíku a rozdrtíme je válečkem na nudle. Drť pak smícháme s máslem v menší misce.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME

    [CNW:Counter]