Domažlický koláč
(Recept DDK zaslal Radim Witosz, 2002, česká kuchyně)

Suroviny:
Na těsto:
  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 2 vajíčka (žloutky)
  • 120 g másla
  • 100 g cukru
  • 30 g droždí
  • sůl
    Na nádivky ořechovou a makovou:
  • 200 g mletých ořechů nebo máku
  • 100 g cukru
  • 200 ml mléka
  • trochu másla
  • trochu skořice


  • Postup přípravy:
    Příprava těsta:
    Z 1/8 l (145 ml) vlahého mléka, lžičky mouky a lžičky cukru připravíme kvásek.
  • Do mísy nasypeme mouku a osolíme.
  • Přidáme cukr, žloutky rozšlehané ve druhé polovině mléka, vlijeme kvásek a roztopený tuk.
  • Vypracujeme hustší těsto a necháme kynout.
  • Je-li těsto příliš husté, můžeme přidat mléko.
    Příprava nádivek:
  • Do ořechů (nebo máku) přidáme cukr, máslo, skořici a mléko, všechno rozmícháme na kašičku.
  • Za stálého míchání povaříme na mírném ohni asi 15 min.
  • Nádivky během této doby zhoustnou.
  • Po vychladnutí je dáváme střídavě nebo každou samostatně na těsto.
  • Upečeme v předehřáté troubě při 190 °C za dobu 30 až 35 minut (odzkoušíme).


    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME

    [CNW:Counter]