Obrácený jablečný koláč "Tartin" - Tarte Tartin
(Linda McCartney: "World of Vegetarian Cooking" str. 173, 1998)
Koláč "Tarin" - autorka připravovala spolu se sestrou pana Tartina v jeho "Hôtel Terminus Tartin" v Lamotte-Beuvron, malé vesničce blízko Paříže. Je to tradiční francouzský koláč upečený s různým ovocem, které je jako první rozloženo po dnu formy. Po upečení a před podáváním se forma šikovně překlopí na talíř a ovoce je pak nahoře hezky viditelné. Spočívá na zlatavé misce z křehkého těsta (tzv. "obrácený koláč"). Dlouho jsem se rozmýšlel, zda nemám tento recept zařadit spíše mezi dorty, ale je hodně podobný jednoduchým koláčům dle Mary Berry, . . tak je nakonec tady, a asi je to správně.
Suroviny:
  • 200 g hladké mouky
  • 25 g hnědého cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky drceného nového koření
  • 85 g másla nebo margarinu
  • 3-4 lžíce vody
  • Na náplň:
  • 225 g hnědého cukru
  • 150 ml vody
  • 900 g jablek, oloupaná, bez jader, na plátky
  • 85 g másla nebo margarinu
  • 1 lžíce citrónové štávy
  • 1/2 lžičky citrónové kůry, nastrouhaná
  • 2 lžíce melasového nebo tmavého cukru (z prodejen zdravé výživy)

  • Postup přípravy:
  • Prosijeme směs mouku s cukrem,solí, práškem do pečiva a novým kořením do velké mísy, rozdrobíme s tukem (jako u křehkého těsta nebo drobenky - DDK)
  • Přidáváme po lžících vodu až vypracujeme pevné, hladké těsto.
  • Těsto pečlivě upravíme do tvaru koule a vložíme do chladničky asi jednu hodinu odpočinout.
  • Pro přípravu náplně na mírném ohni ohřejem 175 g cukru ve vodě, až počkáme až se cukr rozpustí.
  • Pak zahříváme o něco silněji až cukr získá hnědou barvu - zkaramelizuje.
  • Ještě tekutý karamel pečlivě rozlijeme po dně koláčové formy (průměr 25 cm), vymazané tukem.
  • V jiném kastrůlku na mírném ohni restujeme ve zbytku tuku po dobu 2 - 3 minuty jablka nakrájená na úhledné měsíčky.
  • Přidáme citrónovou šťávu a kůru, 50 g cukru a melasový cukr (nebo tmavý cukr) a mícháme dokud to není vše rozpuštěné.
  • Jablka pak navrstvíme na dno formy pokryté karamelem.
  • Na pomoučeném válu rozválečkujeme již odleželé těsto na placku nebo plát, která je asi o 1 cm větší než je okraj formy.
  • Rozválené těsto přeneseme na válečku nad formu, položíme nahoru a přikryjeme jablečnou náplň, těsto mírně zatlačíme dolů vidličkou.
  • Pečeme při 190°C (plyn na stupni 5) po dobu 30 - 35 minut, až je těsto pěkně zlatavé a křehké.
  • Upečený koláč ponecháme 5 - 10 minut odležet, pak na formu položíme talíř a vše obrátíme, aby koláč vypadl z formy na talíř.
  • Je to nutno udělat rychle a možná i nad výlevkou, . . . no pro jistotu.
  • Nakrájené porce koláče podáváme teplé i studené, zalité ušlehanou šlehačkou.

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME

    [CNW:Counter]