Švédský drobenkový koláč
(Časopis Vlasta: Specialita týdne, asi z roku 1965,švédská kuchyně)
Švédský drobenkový koláč - je zajímavý a typický koláč z drobenky. Těsto vlastně vzniká až během pečení po provlhnutí moučných ingrediencí. Předem se nemíchá. Pečení musí být pozvolnější - ne však příliš pomalé, aby spodní moučná vrstva provlhla a teplem se spojila. Ve formách na mafinky s rychlým přestupem tepla za stejných podmínek se vytvořila spodní vrstva podobná sušenkám :-). Bylo to však zajímavé. Dále jsem zjistil, že koláč nabývá na chutnosti, když ho necháme nějakou dobu pod poklopem (obrácený hrnec) provlhnout. Do náplně jsem přidal také citrónovou kůru, kterou si uchovávám nakrájenou a zasypanou cukrem a částečně konzervovanou přídavkem menšího množstvím rumu. Švédský koláč je nejen zajímavý způsobem přípravy, ale jeho příprava je také snadná a navíc má výbornou chuť.
Suroviny:
Na suchou směs:
  • 3 šálky polohrubé mouky
  • 1 šálek cukru krupice
  • 1 prášek do pečiva
    Na náplň:
  • 3 měkké tvarohy
  • 3 celá vejce
  • 1 šálek cukru krupice
  • 500 ml mléka
  • 1 sáček opraných rozinek
  • ostrouhaná kůra z citrónu nebo pomeranče
  • citrónová šťáva

    Postup přípravy:
  • V první míse promícháme suchou směs z výše uvedených surovin.
  • V druhé míse umícháme z tvarohu, mléka, vajec a dalších surovin řídkou náplň.
  • Dva hrnky sypké směsi se vysypou na pomaštěný plech, raději ještě vyložený papírem na pečení.
  • Na sypkou vrstvu nalijeme řídkou tvarohovou náplň a povrch posypeme zbytkem práškové směsi.
  • Povrch poklademe ještě plátky másla nebo pokrmového tuku (asi 80 g) a dáme péci do mírně vyhřáté trouby na 30 - 45 minut.

    nahoru

    ZPĚT do kapitoly

    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME

    [CNW:Counter]