Jablkový koláč s čokoládovou polevou
("Prima vařečka, TV Prima, červen 2001, podle Petra Rychlého)
Suroviny:
Na těsto:
250 g moučkového cukru2 vejce1 lžíce kakaa80 g tuku300 g polohrubé mouky1 prášek do pečiva300 g nastrouhaných jablek250 ml mléka
Na polevu:80 g tuku80 g cukru1 lžíce pudinkového prášku1 lžíce kakaa200 ml mléka
Postup přípravy:Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Utřeme moučkový cukr ze ztuženým tukem, vejcem a kakaem.Do směsi vmícháme máslo a pořádně to rozmydlíme.Přidáme prášek do pečiva a vmícháme nastrouhaná jablka.Zamícháme a přidáváme mouku. Rozmíchanou směs nalijeme na vymaštěný plech a pečeme z počátku prudce, ale pak teplotu zmírníme.Pečeme asi po dobu 20 minut.
Příprava polevy:Na vodní lázni rozpustíme máslo, přidáme cukr a kakao. Když se směs rozpustí, zamícháme pudinkový prášek a nakonec vmícháme mléko až do zhoustnutí a hladké konsistence.Po vyjmutí upečeného korpusu a jeho ochlazení natřeme povrch připravenou čokoládovou polevou.Necháme ztuhnout a podáváme.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKYHOME