JOGURTOVÉ KOLÁČE

Ovocný jogurtový koláč - Kokosový koláč - Kefírová buchta

Ovocný koláč z jogurtového těsta
(Recept od Kamilky Kroupové Bc., Brno, březen 2001)
Suroviny:
  • 1 velký kelímek tj 380 g (asi 400 ml)a - bílého jogurtu
  • 1 kelímek od použitého jogurtu - polohrubé mouky
  • 1/2 kelímku od téhož jogurtu - krystalového cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva

  • Na posypku: máslo, polohrubá mouka, práškový cukr

    Postup přípravy:
    Smícháme mouku s cukrem a práškem do pečiva.
    Jogurt smícháme s vejcem a olejem a přidáme do moučné směsi. Po chvilce míchání získáme tekuté těsto, které vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Na povrch těsta rozlitého na plechu naklademe ovoce: borůvky, višně, švestky, jahody aj. podle dostupnosti právě probíhající roční sezóny. Ovoce bohatě zasypeme posypkou zhotovenou z másla, práškového cukru a polohrubé mouky. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu asi 20 - 25 minut. Konec pečení určíme špejlí nebo poklepáním prstem na povrch.

    Poznámky DDK:
  • a Jeden kelímek od jogurtu zde představuje měrnou jednotku tj. objemové množství jogurtu a dalších surovin v podobném smyslu, jako když užíváme měrné jednotky 1 šálek. Uvedené množství představuje v konečném výsledku získání těsta v množství potřebném na zaplnění plechu do běžných sporáků. Přirozeně lze při zachování poměrů použít k odměřování i menší nádobky nebo počet kelímků znásobovat podle našich potřeb a k tomu úměrně přizpůsobovat počet vajec a prášku do pečiva.
  • Tento koláč je velmi chutný, rychlý a mezi našimi kuchařkami pečen. V naší rodině je velmi oblíbený a opravdu stojí za to si ho upéci!
    nahoru

    Od své kamarádky a čtenářky Aničky Holanové z Cairns jsem nedávno dostal návod na zajímavý jogurtový koláč. Zde je tento recept na kokosový koláč s jogurtem, který na rozdíl od předešlého "nepotřebuje vajičko ani olej":

    Kokosový koláč - Coconut Cake
    (Anička Holanová, Cairns, Austrálie - Queesland, březen 2003)
    Suroviny:
  • 1 1/2 šálku hladké mouky
  • 1 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 1/2 šálku jemného krystalového cukru
  • 1 1/2 šálku nastrouhaného kokosu
  • 1 1/2 šálku vanilkoveho jogurtu
  • 1 1/2 šálku nějakých ořísku nebo kandovaného ovoce nebo co nás napadne, já dávám nasekané mandle.

    Postup přípravy:
    Vše se jednoduše zamíchá. Těsto je dost tuhé, proto je dobré sypké přísady napřed spolu promísit, než přidáme jedinou "kapalinu" tj. jogurt. Lžící naneseme těsto do formy (20 cm průměr), na jejíž dno vložíme papír na pečení a strany i papír pomažeme máslem. Pečeme při 190°C asi 30 až 40 minut; čas záleží na troubě (v horkovzdušné troubě jsem ho měl hotový za 25 - 30 minut). Koláč necháme odstát ve formě 10 minut, než ho krájíme.

    Poznámka Aničky Holanové:
    Musim podotknout, že tady se skoro všemu říká "cake". Hlavně když se to musí nakrájet před podáváním.
    Poznámka DDK:
    Koláč jsem vyzkoušel, je moc dobrý, takový těžší, chutný a skoro jako medový.

    nahoru

    Do této serie koláčů z jogurtů jsem ještě zařadil recept na buchtu, který mně poslala Martina Hamidová (leden 2005), připravovanou tentokrát použitím kefíru.

    Kefírová buchta
    Suroviny:
  • 350 g hladké mouky
  • 300 g cukru krupice
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 celé vejce
  • 150 ml oleje
  • 1 kefír (1 litr)
  • kakao (příp. i 1/4 krabičky)

    Postup přípravy:
    Vše smícháme a pečeme asi 20 minut při 180°C.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME

    [CNW:Counter]