Čokoládovy dort Pavlova dle Nigelly
(Nigella Lawson: "Forever Summer", pro DDK upraveno podle televizního seriálu BBC Birmingham, říjen 2004)
Dort Pavlova- je moučník, jehož základem je pusinkové těsto - bezé, připravené z ušlehaných bílků s cukrem. Základní korpus upečeného moučníku je obvykle pokryt sladkou pěnou ze šlehačky a čerstvým ovocem, jako je např. kiwi, maliny a pod. Není známo, kdo první vytvořil dort Pavlova. Ale jeho jméno a recept byly poprve zveřejněny v době, kdy ruská primabalerina Anna Matjejevna Pavlova (1881-1931), podnikla turné po Austrálii a Novém Zélandu v roce 1926 a opět po Austrálii v roce 1929. Anna Pavlova byla považována za největší balerinu své doby a její návštěva na Novém Zélandu byla pokládána za "hlavní událost roku." Bylo to tehdy vyjádřováno slovy: "ona netančí; ona se vznáší jako na křídlech." Zřejmě tento pocit vedl k tomu, že tento bělostný moučník, který svou texturou navozuje pocit lehkosti a vzdušnosti, byl spojen s jejím jménem. O jeho původu stále vedou spor Austrálie s Novým Zélandem. Zatím se předpokládá, že moučník vznikl spíše na Novém Zélandu, ale na druhé straně v Austrálii je všeobecně velmi oblíbeným dezertem. Prozatím se obě země hlásí k jeho autorství a považují ho obě za své národní jídlo. Nigella se v tomto receptu poněkud odchýlila od tradiční nedoktnutelnosti jeho labutí sněhové bělosti a odvážně kombinovala tento dort s tmavohnědou čokoládou.
Suroviny:6 vaječných bílků300 g cukru1 lžička octa3 lžíce kakaa50 g hořké čokolády, nasekané
Na ozdobení povrchu:1-2 kelímky smetany ke šleháníspousta malin
Postup přípravy:Ušleháme sníh z vaječných bílků, když se stane bílý a saténový začneme přidávat cukr a připravíme tzv. bezé. Sněhové bezé tvoří jen cukr a bílky, cukr přidáváme po lžících, pomalu, klidně a opatrně.Když do sněhové směsi přidáme ocet, vnitřek dortu zůstane po upečení stále měkký a gumovitý, zatímco se na povrchu vytvoří krusta, to je přesně to chceme.Teď se nám překrásná bílá labuť Anny Pavlova přemění v ušmudlanou kachnu, protože přidáme do sněhu kakao.Musíme ho prosít, protože jinak by se udělali v hmotě ošklivé žmolky. Vezmeme k tomu tu nejlepší hořkou čokoládu; půl tabulky nasekáme na malé kousky, to udělá z pavlova úplně jiný dort.Tyto malé kousky čokolády zůstanou v dortu po upečení jako tekuté nudličky.Když čokoládové kousky nasypeme do kakaem obarveném základu, tak všechno - kakao, ocet i čokoládu, pečlivě a opatrně promícháme se sněhovou hmotou.Teď navršíme ji na plech pokrytým pečícím papírem (přilepíme ho malými kopečky hmoty pod papírem), navršíme do výšky celý korpus dortu a pak jen zlehka uhladíme povrch.Troubu nastavíme na mnohem větší teplotu než při které se jinak sněhové bezé peče, až na 180°C (plyn stupeň 4).Jakmile však dort vložíme do trouby ihned snížíme teplotu na 150 °C (plyn stupeň 2), dojde k tomu, že povrch těsta se rychle zatáhne, vytvoří kůrku a izolační sněhoou vrstvu, takže uvnitř se dort bude péci jen zvolna.Výsledkem bude krásně hnědý, měkký až tekutý vnitřek.Dort budeme péci při uvedených teplotách asi 1 a 1/4 hodiny, vůbec nám nemusí nám vadit ty propadliny a krátery na povrchu dortu po jeho vytažení z trouby.Nakonec nejsme v cukrárně, ale pečeme dort doma, jen pro své potěšení.Na kakaové bezé navršíme hromadu šlehačky, pokryjeme neuspořádanou vrstvou malin a ty ještě posypeme čokoládovými hoblinkami.Problém bude jen v tom, jak tu dobrotu nakrájet, ale mlsoun si už nějaký způsob najde.
Odkazy na klasické recepty Pavlova v DDK:Dort Pavlova
Dort Pavlova dle Nigelly
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do DSKHOME