Smetanový dort z piškotů
(Z firemní publikace Opavia, Čokoládovny Praha, zařazeno v říjnu 2003)

Suroviny:
  • 1/2 balíčků kulatých piškotů (např. Opavia)
  • 1/2 balíčku kakaových piškotů (např. Opavia)
  • 1 vanilkový pudink
  • 1/2 litru mléka
  • 2 kelímky zakysané smetany
  • 1 menší plechovka ananasu
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 4 lžíce cukru moučky
  • 1 vanilkový cukr
  • trochu rumu
  • 1 sáček světlé želatiny
  • různé ovoce na ozdobu (kiwi, ananas, banánová kolečka aj.)

    Postup přípravy:
  • V 1/2 litru mléka, do kterého přidáme 2 lžíce cukru a 1/2 balíčku vanilkového cukru, uvaříme pudink.
  • Po vychladnutí do něj opatrně vmícháme rum podle chuti a vychlazený pudink vyšleháme mixerem.
  • V další nádobě ušleháme šlehačku a jemně do ní vmícháme 2 lžíce cukru moučky, 1/2 balíčku vanilkového cukru a zakysanou smetanu z obou kelímků.
  • Pro lepší zatuhnutí přidáme do smetanového krému želatinu připravenou podle návodu na obalu.
  • Do formy o obsahu asi 1 litr nalijeme polovinu vychlazeného pudinku, na který poskládáme střídavě vedle sebe žluté a kakaové piškoty.
  • Piškoty zalijeme polovinou smetanové hmoty, na kterou poklademe kousky ananasu.
  • Opět zalijeme smetanovou hmotou a na ni opět naskládáme piškoty.
  • Nakonec piškoty překryjeme zbylou polovinou pudinku, formu zakryjeme alobalem a necháme půl dne v chladničce tuhnout.
  • Po vychlazení dezert vyklopíme a ozdobíme ovocem (kiwi, hroznovým vínem, řezy jablek, broskve, pomeranče, mandarinky, banánu, nebo jiným ovocem dle naší chuti a obliby.)

    Tip:
  • Pro získání svěžího vzhledu mužeme za horka rozpustit želatinu v troše ovocné šťávy a po vychladnutí směsí polít povrch dortu. Dort můžeme ozdobit tenkými kolmými proužky šlehačky vedoucími paprskovitě směrem ke středu a to po celém povrchu.
    nahoru

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do DSK
    HOME
    [CNW:Counter]