Smetanový dort z piškotů(Z firemní publikace Opavia, Čokoládovny Praha, zařazeno v říjnu 2003)
Suroviny:
1/2 balíčků kulatých piškotů (např. Opavia)1/2 balíčku kakaových piškotů (např. Opavia)1 vanilkový pudink
1/2 litru mléka2 kelímky zakysané smetany1 menší plechovka ananasu1 kelímek smetany ke šlehání4 lžíce cukru moučky1 vanilkový cukrtrochu rumu1 sáček světlé želatinyrůzné ovoce na ozdobu (kiwi, ananas, banánová kolečka aj.)
Postup přípravy:V 1/2 litru mléka, do kterého přidáme 2 lžíce cukru a 1/2 balíčku vanilkového cukru, uvaříme pudink.Po vychladnutí do něj opatrně vmícháme rum podle chuti a vychlazený pudink vyšleháme mixerem.V další nádobě ušleháme šlehačku a jemně do ní vmícháme 2 lžíce cukru moučky, 1/2 balíčku vanilkového cukru a zakysanou smetanu z obou kelímků. Pro lepší zatuhnutí přidáme do smetanového krému želatinu připravenou podle návodu na obalu.Do formy o obsahu asi 1 litr nalijeme polovinu vychlazeného pudinku, na který poskládáme střídavě vedle sebe žluté a kakaové piškoty.Piškoty zalijeme polovinou smetanové hmoty, na kterou poklademe kousky ananasu.Opět zalijeme smetanovou hmotou a na ni opět naskládáme piškoty.Nakonec piškoty překryjeme zbylou polovinou pudinku, formu zakryjeme alobalem a necháme půl dne v chladničce tuhnout.Po vychlazení dezert vyklopíme a ozdobíme ovocem (kiwi, hroznovým vínem, řezy jablek, broskve, pomeranče, mandarinky, banánu, nebo jiným ovocem dle naší chuti a obliby.)
Tip: Pro získání svěžího vzhledu mužeme za horka rozpustit želatinu v troše ovocné šťávy a po vychladnutí směsí polít povrch dortu. Dort můžeme ozdobit tenkými kolmými proužky šlehačky vedoucími paprskovitě směrem ke středu a to po celém povrchu.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do DSKHOME