Pišingerový dort - Pischinger torte
(Od Kamily Kroupové, Bc. z Brna, září 2003)

Pišingrový dort nebo Pišingr - neboli Pischinger torte poprvé připravil Oscar Pischinger roku 1881, který v roce 1918 rozdělil svou firmu mezi rakouské a německé následníky. Rakouská společnost vyráběla od roku 1945 originální Pischingerův dort ve Wiener Neustadtu, až do chvíle, kdy byla firma prodána společnosti Bensdorp. Roku 1949 pak Pischingerův potomek Kurt ve Vídni zavedl opět výrobu Pischingerova dortu, z oplatků a čokolády. Firma byla roku 1980 převedena do majetku čokoládovnické společnosti Victor Schmidt & Söhne. Roku 1994 byla i tato firma zakoupena společností Nestlé. U nás se k jeho přípravě nejčastěji používají karlovarské lázeňské oplatky. Pro svou snadnost a chutnost je všemi kuchařinkami "pišinger" velmi oblíben.
Pischinger torte-ilustrační obrázekSuroviny:
  • 6 lázeňských kulatých oplatků
  • 150 g másla
  • 150 g práškového cukru
  • 2 žloutky
  • 150 g čokolády
  • 150 g strouhaných mandlí
  • 50 ml rumu

    Postup přípravy:
  • Máslo s cukrem a žloutky utřeme do pěny, přidáme nastrouhanou čokoládu, rum a mandle.
  • Oplatky potřeme žloutkovo-čokoládovým ochuceným krémem a položíme na sebe.
  • Zatížíme kastrolem naplněným vodou a dvě hodiny necháme v chladu rozležet.
  • Naplněný a rozložený dort polijeme čokoládou rozpuštěnou s trochou rumu a posypeme mandlemi.

    Odkazy:
  • Cukrárna Myšák: Rekonstrukce za 30 milionů
    » Na pražských ulicích byly stánky, u kterých prodával muž s fezem a bílou zástěrou turecký med, rahat, ovocné želé a jiné "orientální cukrovinky". Importovaly se znamenité čokolády švýcarské, Cailler, Suchard, Gala Peter. Naše cukrovinkové a hlavně čokoládové výrobky, produkované hlavně továrnou Maršnerovou, se co do výběru a kvality zdokonalily až po první světové válce, kdy vznikly i jiné továrny, např. Rupa. U nás v obchodě jsme prodávali likérové bonbóny firmy Fürt, německé továrny na půdě Čech. Naše české cukrářství bylo znamenité, ba úplně jedinečné. Cukráři se předháněli ve vynalézavosti: šlehačka, bílkový krém (sníh), máslový krém, pařižský krém a řada dalších, ovoce, čokoláda, káva, ořechy, mandle, kaštany, pistácie, punč, rum, polevy, košíčky, lodičky, dorty, drobné kousky atd. Vrcholu v tomto ohledu dosahovala firma Berger ve Vodičkově ulici, ta byla nejdražší, vyráběla z nejlepšího materiálu. Ve Vodičkově ulici naproti Palackého ulici byl malý krámek firmy Myšák, který Bergerovi vydatně konkuroval Ten se brzy přestěhoval na druhou stranu ulice do nových světlých místností. Každá z obou těchto firem měla svůj určitý styl: u Bergera to byly trubičky s pařížským krémem, u Myšáka prezidentské košíčky, to jest košíčky ze sklovitého cukru naplněné žloutkovým krémem (z vajec a mléka) a punčem s jednou zelenou mirabelkou, byly tedy žlutozelené. Bergrovou specialitou byl jeho nedostižný Sachrův dort. Později se k nim přidala ještě firma Štěrba.«

    (Prof. Mudr. Vladimír Vondráček, DrSc."Lékař vzpomíná (1895-1920)", Avicenum Praha 1978)
    nahoru

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do DSK
    HOME
    [CNW:Counter]