Vločkový dort s jahodami
("Prima vařečka", TV Prima, srpen 2000)
Suroviny:
Na těsto:
250 g hladké mouky300 ml vody s mlékem125 g másla4-5 vajecsůl
Na náplň:
3 žloutky130 g cukrusůl150 ml mléka5 listů želatiny350 g netučného tvarohu750 ml do tuha ušlehané smetany250 g jahodmoučkový cukr na posypání
Postup přípravy:
Připrava odpalovaného těsta:V rendlíku svaříme vodu, mléko, máslo, sůl.Do vařící směsi vsypeme po částech mouku a okamžitě vymícháváme dohladka. Mícháme tak dlouho až se vytvoří z těsta hrouda a zanechá jen bílý povlak na dně hrnce. Po vychladnutí těsta přidáme vejce a vymícháme je dohladka. Z těsta vytlačíme na vysypaný plech (nebo na pečící papír) pomocí např. pytlíku, nejlépe na vyznačený kruh a spirálovitě z obvodu do středu pět placek. Placky upečeme při 200 až 250 °C dozlatova.
Příprava náplně:Žloutky, cukr, sůl smícháme s mlékem a směs ohřejeme za stálého míchání na mírném ohni (nebo vodní lázni) až nám zhoustne, pozor nesmíme směs přehřát a žloutky srazit! Želatinu necháme změknout ve studené vodě, vymačkáme ji a rozpustíme v horkém krému. Tvaroh prolisujeme, zalijeme mírně vychladlým krémem a smícháme. Tvarohovou směs vyšleháme dohladka, vychladíme a vmícháme polovinu dotuha ušlehané smetany.Na první placku rozprostřeme krém, posázíme jahodami (nebo jiným sezónním ovocem). Přiložíme druhou plackou, potřeme opět krémem a opět posázíme jahodami a nakonec i tuto vrstvu zakryjeme třetí plackou.Celý dort potřeme zbylou ušlehanou šlehačkou a hustě posypeme vločkami připravenými rozdrcením zbylých dvou placek. Dort ještě posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme zbyvající šlehačkou a podáváme.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKYHOME