Vločkový dort s jahodami
("Prima vařečka", TV Prima, srpen 2000)

Suroviny:
Na těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 300 ml vody s mlékem
  • 125 g másla
  • 4-5 vajec
  • sůl
    Na náplň:
  • 3 žloutky
  • 130 g cukru
  • sůl
  • 150 ml mléka
  • 5 listů želatiny
  • 350 g netučného tvarohu
  • 750 ml do tuha ušlehané smetany
  • 250 g jahod
  • moučkový cukr na posypání

    Postup přípravy:
    Připrava odpalovaného těsta:
  • V rendlíku svaříme vodu, mléko, máslo, sůl.
  • Do vařící směsi vsypeme po částech mouku a okamžitě vymícháváme dohladka.
  • Mícháme tak dlouho až se vytvoří z těsta hrouda a zanechá jen bílý povlak na dně hrnce.
  • Po vychladnutí těsta přidáme vejce a vymícháme je dohladka.
  • Z těsta vytlačíme na vysypaný plech (nebo na pečící papír) pomocí např. pytlíku, nejlépe na vyznačený kruh a spirálovitě z obvodu do středu pět placek.
  • Placky upečeme při 200 až 250 °C dozlatova.
    Příprava náplně:
  • Žloutky, cukr, sůl smícháme s mlékem a směs ohřejeme za stálého míchání na mírném ohni (nebo vodní lázni) až nám zhoustne, pozor nesmíme směs přehřát a žloutky srazit!
  • Želatinu necháme změknout ve studené vodě, vymačkáme ji a rozpustíme v horkém krému.
  • Tvaroh prolisujeme, zalijeme mírně vychladlým krémem a smícháme. Tvarohovou směs vyšleháme dohladka, vychladíme a vmícháme polovinu dotuha ušlehané smetany.
  • Na první placku rozprostřeme krém, posázíme jahodami (nebo jiným sezónním ovocem).
  • Přiložíme druhou plackou, potřeme opět krémem a opět posázíme jahodami a nakonec i tuto vrstvu zakryjeme třetí plackou.
  • Celý dort potřeme zbylou ušlehanou šlehačkou a hustě posypeme vločkami připravenými rozdrcením zbylých dvou placek.
  • Dort ještě posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme zbyvající šlehačkou a podáváme.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME
    [CNW:Counter]