Tvarohový smetanový dort s malinami
("Prima vařečka", TV Prima, srpen 2000)

Suroviny:
Na těsto:
  • 120 g másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 210 g mouky
    Na krém:
  • 4 žloutky
  • 200 g cukru
  • kůra z jednoho citrónu
  • sůl
  • 250 ml mléka
  • 7 plátků želatiny
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 500 ml smetany
  • 30 g malin
  • mletý cukr na posypání

    Postup přípravy:
  • Z másla, cukru, žloutku a mouky vypracujeme křehké těsto, které dáme na jednu hodinu odpočinout.
  • Z těsta vyválíme dvě placky ořežeme je na stejný průměr podle rendlíku a upečeme dozlatova.
  • Žloutky, cukr, sůl smícháme s mlékem a směs ohřejeme za stálého míchání na mírném ohni (vodní lázni).
  • Vytváříme krém, který za míchání ohříváme až do zhoustnutí, ale pozor nesmíme ho vařit, vajíčka by se nevratně srazila.
  • Želatinu necháme změknout ve studené vodě, vymačkáme ji a rozpustíme v horkém krému.
  • Tvaroh smícháme v míse s mírně vychladlým krémem, vyšleháme do hladké konzistence, vychladíme a vmícháme vyšlehanou smetanu.
  • Spodní část našeho dortu tvoří upečená placka z výše uvedeného křehkého těsta, na kterou poklademe maliny, zalijeme je krémem, uhladíme a necháme ztuhnout.
  • Nahoru položíme druhou placku, posypeme cukrem a podáváme.

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME
    [CNW:Counter]