Tvarohový smetanový dort s malinami
("Prima vařečka", TV Prima, srpen 2000)
Suroviny:
Na těsto:120 g másla60 g moučkového cukru1 žloutek210 g mouky
Na krém:
4 žloutky200 g cukrukůra z jednoho citrónusůl250 ml mléka7 plátků želatiny500 g měkkého tvarohu500 ml smetany30 g malinmletý cukr na posypání
Postup přípravy:Z másla, cukru, žloutku a mouky vypracujeme křehké těsto, které dáme na jednu hodinu odpočinout.Z těsta vyválíme dvě placky ořežeme je na stejný průměr podle rendlíku a upečeme dozlatova. Žloutky, cukr, sůl smícháme s mlékem a směs ohřejeme za stálého míchání na mírném ohni (vodní lázni).Vytváříme krém, který za míchání ohříváme až do zhoustnutí, ale pozor nesmíme ho vařit, vajíčka by se nevratně srazila.Želatinu necháme změknout ve studené vodě, vymačkáme ji a rozpustíme v horkém krému.Tvaroh smícháme v míse s mírně vychladlým krémem, vyšleháme do hladké konzistence, vychladíme a vmícháme vyšlehanou smetanu.Spodní část našeho dortu tvoří upečená placka z výše uvedeného křehkého těsta, na kterou poklademe maliny, zalijeme je krémem, uhladíme a necháme ztuhnout.Nahoru položíme druhou placku, posypeme cukrem a podáváme.
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKYHOME