Nepečený dort Malakov
(Maria Hájková: "Múčniky")
Dort Malakov - byl oblíbeným moučníkem francouzského generála Pelissiera, vévody z Malakoffu a odtud pak jeho název. Vlastní příprava dortu však byla tehdy náročnější, poněvadž se pekl piškotový základ, na který se vrstvila náplň z krému a piškotů. Recept nejvíce podobný tomu původnímu slavnému předpisu, který uvedla Annette Wolterová ve své vynikající knizen "Koláče a dorty" na straně 123; (vyšlo v "Nakladatelství Fortuna Print"). Byl zařazen také do DDK. Recept na stejnojmenný dort také uvedla paní Helena Vondráčková na stanici "TV Prima". Jde o jinou variantu dortu, kterou prý dělala její maminka vždy o Štědrém dnu. Lišíl se od uvedeného receptu nepatrně - jen přídavkem malého množství silné kávy a rum se přidaval až přímo do krému. Zřejmě maminka použila ještě vanilku nebo vanilkový cukr k ovonění krému.
Malakov z cukrárny Cherry-ilustrační obrázekSuroviny:
Na krém:
  • 160 g másla
  • 160 g práškového cukru
  • 4 vejce (žloutek a bílek odděleně)
  • 30 g práškového cukru do bílkového sněhu
    Na náplň:
  • 160 g mletých oříšků
  • 2 balíčky piškotů
  • rum
  • rybízová marmeláda
  • šlehačka ovoce na zdobení

    Postup přípravy:
  • Máslo a cukr vymícháme do pěny a postupně po jednom přidáváme žloutky a každé vždy dobře zamícháme.
  • Do tuhého sněhu ušlehaného z bílků přidáme cukr a znova šleháme spolu s oříšky ho zlehka přimícháme k máslové směsi.
  • Do širší misky, nebo dortové formy poskládáme na dno piškoty z jednoho balíčku, polijeme rumem a natřeme zavařeninou a naneseme polovicí krému.
  • Pak znova naklademe další vrstvu piškotů, opět polijeme rumem, potřeme zavařeninou a zakryjeme zbytkem krému.
  • Povrch dortu ozdobíme šlehačkou a různým ovocem.

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME
    [CNW:Counter]