Velikonoční beránek z kynutého těsta
(Juliana Fialová: "Česká kuchařka", Merkur Praha 1975, česká kuchyně)
Velikonoční beránek - je již od středověku symbolem křesťanských Velikonoc. Z těsta se pekl již v 16. století, a to na Zelený čtvrtek, někde se pekl na Bílou sobotu. Gazdina jej upekla a zapekla do něj klobásu. V neděli na hrubé se beránek posvětil a při obědě jej gazda rozkrájel a rozdal všem u stolu. Skrojek (paníček) z beránka si však uchoval, neboť se věřilo, že otevírá zemské poklady. Na Boží hod se již pekl beránek skutečný. V 16. století šlechtické a bohaté měšťanské rodiny po skončení postu připravovaly tzv. "Zahradu velikonoční". Do velké mísy se dal rosol a do něj se postavil celý pečený beránek. Sladký beránek je dnes připravován z kynutého i piškotového těsta.
Velikonoční beránekSuroviny:
  • 500 g polohrubé mouky
  • 120 g másla
  • 120 g cukru
  • 4 ml žloutky
  • 30 g droždí
  • 330 ml mléka
  • špetka soli
  • 30 g mandlí
  • 40 g hrozinek
  • 1 vanilka nebo 1 sáček vanilinového cukru
  • citrónová kůra
  • tuk na vymazání formy.
    Postup přípravy:
  • Z půl šálku mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí uděláme kvásek.
  • V míse utřeme máslo s cukrem a žloutky, přidáme vanilku, nastrouhanou citrónovou kůru, sůl, mouku a mléka tolik aby bylo těsto vláčné jak na buchty.
  • Naposled přidáme oprané hrozinky a oloupané nakrájené mandle.
  • Formu na beránka silně vymastíme tuhým máslem, vysypeme strouhanou houskou a naplníme těstem.
  • Necháme vykynout a pak formu uzavřeme.
  • Pečeme ve středně vyhřáté trouba (190°C) a mezi pečením formu obrátíme, aby se beránek stejnoměrně propekl.
  • Po upečení opatrně vyklopíme, pocukrujeme, uděláme oči z hrozinek a krk ozdobíme stuhou.

    Velikonoční beránek z piškotového těsta
    (Juliana Fialová: "Česká kuchařka", str. 261, Merkur Praha 1975, česká kuchyně)
    Velikonoční beránek - a obecně beránek představoval v židovské tradici Izrael jako Boží stádo, které vede Hospodin. Zároveň Židé na Velikonoce pojídali beránka jako připomínku svého vysvobození z Egypta.V Bibli, je psáno že izraelské kmeny byly otroky faraóna. Byli zde jako zajatci drženi více než 200 let. Mojžíš, věrný Boží služebník, byl jim poslán do Egypta k faraónovi Ramsesu II. požádat ho o propuštění Izraelitů. Faraón však odmítl i když Mojžíš pohrozil vládci, že pak nezbývá nic jiného než, že na Egypt pošle Hospodin devět různých pohrom (rány egyptské) - zkažení vod, žáby, komáry, mouchy, dobytčí mor, vředy, krupobití, kobylky a temnotu. Poněvadž faraon stále odmítal teroristické podmínky pro osvobození izraelských otroků, Mojžíš podněcovaný a podporovaný Hospodinem vystupňoval svůj krutý nátlak a řekl: "Bůh zabije všechny prvorozené děti a mláďata zvířat, pokud nebude po jeho vůli a basta". Král se této hrozbě odmítl podrobit. Hospodin tedy řekl Mojžišovi: "Tu noc projdu egyptskou zemí a všechno prvorozené v egyptské zemi pobiji. Na dveřích a orahu domů v nichž budete, budete mít jako znamení krev beránka. Když tu krev uvidím, pominu vás a nedolehne na vás zhoubný úder. Tento den bude pak dnem pamětným, budete jej slavit jako slavnost Hospodinovu po všechna svá pokolení". Mojžíš to řekl všem Izraelitům a tak učinil a Izraelity zachránil od tohoto biblického holcaustu. To je původní židovský význam symbolu "velikonočního beránka". Křesťanství pak ztotožnilo tento symbol se samotným Ježíšem Kristem - také "obětním beránkem" , jež se obětoval za spásu lidstva. Proto pečený i sladký velikonoční beránek je symbolem Velikonoc. Sladký se péče z třeného, piškotového, šlehačkového, ba i tvarohového nebo mramorovaného těsta. Tradiční a původní však byl sladký beránek z těsta kynutého (viz výše); dnes se často dává přednost jemnému těstu piškotovému.
    Suroviny:
  • 7 vajec
  • 240 g cukru
  • 300 g hrubé mouky
  • vanilka nebo vanilinový cukr
  • citrón
  • máslo na vymazání formy
  • strouhanka na vysypání formy.
    Postup přípravy:
  • Žloutky třeme s polovinou cukru do pěny, přidáme vanilku, citrónovou kůru z 1/4 citrónu a tři lžíce citrónové šťávy.
  • Z bílků ušleháme tuhý sníh a po částech do něho zašleháme druhou polovinu cukru.
  • Sníh přidáme ke žloutkové pěně a lehce, jen obracením těsta, vmícháme mouku.
  • Dvojdílnou formu na beránka silně vymažeme tuhým máslem, vysypeme jemně prosátou strouhankou a naplníme.
  • Pečeme při 180 - 190°C po dobu asi 3 -40 minut.
  • Upečeného beránka vyklopíme z formy a buď pocukrujeme nebo potřeme bílkovou polevou a z hrozinek uděláme oči.

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]