Velikonoční mazanec
(Juliana Fialová: "Česká kuchařka", Merkur Praha 1975, česká kuchyně)
Mazanec - odedávna patří k Velikonocům. V moderní době je to bochánek vyrobený ze sladkého kynutého těsta, které je obdobné těstu na vánočku a zpravidla obsahuje: hladkou mouku, cukr, máslo, žloutky z vajíček, droždí, mléko, vanilkový cukr, rozinky, mandle, muškátový květ (na rozdíl od vánočky) a citrónovou kůru. Mazance jedli i obyčejní lidé již ve 15.-16. století. Pekaři pekli sladké mazance jako běžné jemné pečivo, zpočátku však bez cukru. Třtinový cukr se k nám sice v 15.-16. století dovážel, ale byl drahý. Dobrá mouka a sladké mléko nebo smetana úplně dostačovaly. Skutečný velikonoční mazanec se pekl doma s tvarohem. Bílá mouka se nasypala do sladké smetany, trochu zahřáté, a zamíchala. Potom se vzalo několik vajec, do nich se vlily kvasnice a dobrou chvíli se "vrtělo" lžící. Do těsta se přidal šafrán, hřebíček a strouhaný tvaroh. Bochánky se sázely do pece, ještě když bylo těsto teplé. Na masité dny se dělal mazanec plněný masem, ovocem a sýrem. Mazanec spolu s velikonočním beránkem a vejci je stále symbolem křesťanských Velikonoc; postním jídlem byla pučálka tj. hrách den předem namočený a potom nasucho upražený nebo upečený. Pučálka se podával zejména před Velikonocemi pátou (posmrtnou) postní neděli, ale také první, druhou nebo čtvrtou - černou, pražnou a družební..
Velikonoční mazanec Suroviny:
  • 500 g polohrubé mouky
  • 120 g másla
  • 100 g cukru
  • 3 žloutky
  • 35 g droždí
  • 190 - 200 ml mléka
  • špetka soli
  • 30 g mandlí
  • 40 g hrozinek
  • 1 vanilka nebo 1 sáček vanilinového cukru
  • citrónová kůra
  • 1-2 lžíce rumu
  • mandle na posypání

    Postup přípravy:
  • Z trochu vlahého mléka (asi 100 ml), jedné lžičky cukru a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek.
  • V míse utřeme máslo, cukr a žloutky, přidáme vanilku, nastrouhanou citrónovou kůru, sůl, rum, vykynutý kvásek a vlahé zbylé mléko.
  • Po částech přimícháme mouku, loupané opražené celé mandle a hrozinky.
  • Těsto vypracujeme nejdříve vařečkou, pak na vále dobře prohěteme.
  • Dáme kynout na teplé místo a z vykynutého těsta uděláme jeden nebo dva malé mazance.
  • Po vykynutí potřeme vejcem, křížem nařízneme a posypeme sekanými mandlemi.
  • Pečeme na středně silném ohni (190°C) 15 minut a později teplotu zmírníme na 100°C a dopečeme během asi 45 minut (podle trouby).

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]