VÁNOČKY - výběr různých variant

Základní předpis na vánočku - Nejlepší vánočka -Dobrá vánočka - Vánočka z tvarohu -
Vánočka s rumem - Vánočka s mákem a ořechy - Vánočky maďarské
Vánočky - připravujeme z tuhého kynutého těsta kvasnicemi. V některých specielních případech použijeme k vyběhnutí těsta prášek do pečiva. Používáme mouku převážně polohrubou. Dáváme pozor, abychom nepřelili tekutinu (nejprve mouka a pak mléko) a nedali příliš mnoho tuku. Vánočky by byly těžké a pomalu by kynuly. Přídavek menšího množství sádla dělá vánočku vláčnější. Nesmíme také příliš sladit, neboť se pak se při pečení rozbíhají a ztrácejí svůj tvar. Platí zásada - čím je těsto mastnější a sladší, tím také hůře drží během pečení tvar. Těsto musíme opravdu vypracovat pořádně, až se nechytá vál, je hladké a lesklé. Nejlépe když se na něm již dělají puchýřky. Do vánoček můžeme přidat ořechy, oříšky, rozinky nejlépe namočené předtím v rumu aj. kandované ovocné pochoutky. Těsto na vánočky můžeme také ovonět a okořenit: citrónovou kůrou, vanilkou, tlučeným badyánem, anýzem, tlučeným květem aj. Pomalé kynutí 3-4 hodiny má také svůj smysl. Je-li na kynutí málo času, bubliny plynu se při pečení derou vehementně ven a tvar pečiva deformuje. Vánočku pleteme s 3 až 8 dílů a pletence pak pyramidově klademe na sebe. Aby nám jednotlivé pletence z vánočky nesjely, přitlačíme je silněji na spodní vrstvu namazanou vajíčkem a proti sjetí ji zabezpečíme zapíchnutými špejlemi. Pečeme v dobře vyhřáté troubě, ale zvolna a relativně dlouho. Tomu pomáháme podkládáním nebo zakrýváním našeho výtvoru alobalem nebo pergamenovým papírem, aby se nám nakonec nepřipálil.
Ta nejlepší domácí vánočka
(Hana Micholupu, šefredaktorka měsíčníku "Apetit", z přílohy Lidových novin 18. prosince 2004)
Suroviny:
  • 500 g prosáté polohrubé mouky
  • 120 g krystalového cukru
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 1 lžíce rozpuštěného sádla
  • 1 kostka droždí (30 g)
  • 1 vejce + 1 žloutek navíc
  • 250 ml mléka
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 hrst rozinek naložených v rumu
  • 1 hrst jader vlašských ořechů
  • 1 hrst sekaných mandlí na posypání
  • 1 rozšlehané vejce na potření
    Pomůcky: 2 dřevěné špejle

    Postup přípravy:
  • Droždí rozdrobíme do mísy se lžící cukru, přilijeme trochu mléka a rozmícháme do tekutého stavu, potom zamícháme i vejce a žloutek.
  • Postupně přidáváme máslo, sádlo, sůl, mouku, zbytek cukru a teprve pak i zbylé mléko.
  • Hmotu propracujeme nejdříve vařečkou, pak ji vyklopíme na vál a hněteme usilovně rukama asi deset minut.
  • Chvíli trvá než mouka absorbuje vše, tak jak má, teprve pak se ukáže zda těsto lepí (podsypeme moukou), nebo je málo pružné (podlijeme lžičkou oleje).
  • Pokud nemusíme, raději nepřidáváme nic.
  • Vytvarujeme bochánek, vrátíme do mísy a přikryjeme utěrkou. a necháme kynou na nepříliš teplém nevětraném místě 3-4 hodiny.
  • Pak těsto vyklopíme a prohněteme přitom zároveň zapracujeme ořechy a hrozinky.
  • Těsto rozdělíme nožem na 8 nebo 9 stejně velkých bochánků; počet závisí na tom, z kolika pramenů umíme a budeme plésti copy tj. 4+3+2 nebo 3+3+2 (viz Základní předpis - pletení vánočky).
  • Vyválíme bochánky rukama na stejně dlouhé prameny.
  • Začneme plést, a to vždycky od středu směrem ke koncům - prameny se jinak vytahují a mění délku.
  • Spodní patro pleteme tak, aby výsledek vypadal pravidelně hlavně z boku, který bude vidět a konce vždy zahneme dospod.
  • Přeneseme na plech a hřbetem ruky doslova splácneme vrchu pletence po celé délce, ta vytvoříme plochu, která ponese další patro.
  • Druhé patro upleteme stejně a opět lehce zploštíme. Konce posledního pletence nezahýbáme pod sebe, ale až pod spodek vánočky.
  • Na závěr zapíchneme do vánočky špejle šikmo proti sobě, tím pletence definitivně zpevníme a unikající plyny při pečení pak působí neplechu.
  • Troubu předehřejeme na 220°C a mezitím vánočku necháme ještě 30 minut kynout na plechu.
  • Než půjde do trouby, potřeme ji rozšlehaným vejcem a posypeme kousky mandlí.
  • Pečeme celkem jednu hodinu: prvních 5-10 minut na 220°C, na dalších 25 minut stáhneme teplotu na 150°C a po zbytek času pečeme jen při 100°C.
  • Po upečení necháme vánočku úplně vychladnout a pak teprve pocukrujeme.
    nahoru

    Dobrá vánočka
    (Olga Davidová: Vánoční pečivo", Sešity domácího hodpodaření, sv.47, str.22, Práce Praha, 1984)
    Suroviny:
  • 1 kg polohrubé mouky
  • 300 g másla
  • 160 g pískového cukru
  • 50 g droždí
  • 5 žloutků
  • 1 vejce na potření
  • 140 g sekaných mandlí
  • 140 g rozinek
  • sůl
  • citrónová kůra
  • mléko

    Postup přípravy:
  • Máslo rozmělníme v mouce, přidáme vykynuté droždí, cukr, žloutky, sůl, citrónovou kůru, loupané sekané mandle.
  • Pak přidáme mléka tolik, kolik potřebujeme k vypracování tuhého těsta.
  • Do vypracovaného těsta přidáme hrozinky a těsto necháme přikryté kynout.
  • Pak upleteme vánočku ze sedmi pramenů (3 + 3 + 1 - viz výše) a opět necháme kynout.
  • Vykynutou potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme, mandlemi a pečem asi hodinu.
  • Po půlhodinovém pečení vánočku s plechem obrátíme, dříve s ní raději nehýbeme, abychom ji nepoškodili, jen dohlížíme aby se nepřipálila a můžeme ji trochu pomoci přikrytím alobalem, kterým ji zdola i shora chránime před přílišným žárem, pokud ovšem již nevlastníme horkovzdušnou regulovanou troubu :-).
    nahoru

    Vánočka z tvarohu
    (Věra Mikulová a Marta Haiklová: "Pečeme na vánoční svátky", str.106, DONA České Budějovice, 1993)
    Suroviny:
  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g tvarohu
  • 2 celá vejce
  • 8 lžíc oleje
  • 120 g práškového cukru
  • 1 a 1/2 prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 50 g rozinek
  • citrónová kůra
  • žloutek na potření

    Postup přípravy:
  • Všechny suroviny dobře prohněteme v míse, na pomoučeném vále těsto rozdělíme na 8 částí.
  • Rozválíme z nich 8 pramenů a začneme plést vánočku (4-3-1).
  • Spodní díl upleteme ze 4 pramenů a přeneseme na vymazaný plech.
    Pletení vánočky z osmi pramenů:
  • Střední díl upleteme ze tří pramenů a položíme na spodní díl a hodně přitiskneme.
  • Z poslední části vyválíme pramen a stočíme ho do sebe, položíme navrch, přitiskneme, celkově upravíme a povrch potřeme rozšlehaným žloutkem.
  • Pečeme v mírné troubě (180°C) asi 3/4 hodiny a upečenou vánočku ještě necháme na plechu, hned ale pocukrujeme a druhý den tj. po Štědrém dnu ráno ji krájíme ke snídaní.
    nahoru

    Vánočka s rumem a mandlemi
    (Věra Mikulová a Marta Haiklová: "Pečeme na vánoční svátky", str.107, DONA České Budějovice, 1993)
    Suroviny:
  • 1 kg polohrubé mouky
  • 300 ml mléka
  • 200 g práškového cukru
  • 70 g droždí
  • 2 lžíce oleje
  • 200 g másla
  • trochu rumu
  • 1 - 2 vanilkové cukry
  • 6 žloutků
  • v rumu namočené rozinky
  • pokrájené spařené mandle
  • rozšlehaný žloutek na potření


  • Postup přípravy:
  • Do velké mísy prosijeme mouku s práškovým cukrem.
  • Připravíme si kvásek: do hrnku dáme droždí, 2 lžíce mléka, 3 lžíce cukru, 2 lžíce mouky, promícháme a necháme vzejít.
  • Do směsi mouky s cukrem přidáme vzešlý kvásek, rozšleháme žloutky s mlékem a vlijeme do připraveného důlku v mouce.
  • Přidáme olej, rozpuštěné máslo, rum a vanilkový cukr.
  • Těsto přemístíme na vál, dobře propracujeme a necháme poprášené hladkou moukou a přikryté utěrkou 3 hodiny kynout.
  • Vykynuté těsto rozdělíme na 8 dílů (3 - 4 - 1) nebo 7 dílů (3 - 3 - 1) a upleteme vánočku (viz výše).
  • Vánočka je dost velká a tak klidně můžeme udělat i dvě menší.
  • Před pečením vánočku potřeme rozšlehaným žloutkem a na vymazaném plechu necháme ještě chvíli kynout.
  • Upečeme při střední teplotě (180 - 190 °C) asi 45 minut (záleží na velikosti, tj. zda pečeme jednu velkou nebo dvě malé).nahoru

    Vánočka s makovo-ořechovou nádivkou
    (Annete Wolter aj.: "Koláče a dorty", str.152 - 153, Fortuna Print Praha, 1993)
    Netradiční vánočka - z kynutého těsta je spletená jen ze dvou nádivkou naplněných pramenů. Ty připravíme srolováním plátu těsta nanesením ořechovo-makové nádivky na jeho povrch a srolováním. Výsledek nejen chutná, ale také vypadá atraktivně zejména, když jeho povrch ozdobíme půlkami vlašských ořechů. Tuto netradiční vánočku pečeme v chlebíčkové formě o délce asi 28 cm.
    Suroviny:
  • 200 g pšeničné celozrnné mouky
  • 25 g pohankové mouky
  • 25 g sójové mouky
  • 125 ml mléka
  • strouhaná kůra z poloviny citrónu
  • 20 g (1/2 kostky) kvasnic
  • 175 g tekutého medu
  • 150 g jader vlašských ořechů
  • 125 g čerstvě umletého máku
  • na spičku nože mleté skořice
  • 4 lžíce mléka
  • 50 g másla
  • 3 lžíce meruňkové marmelády

    Postup přípravy:
    Příprava těsta a jeho plnění:
  • Kvasnice s 50 g medu, trochou mléka a mouky zaděláme v hrnečku na kvásek; necháme ho přikrytý na teplém místě asi během 10 minut vzejít.
  • Všechnu mouku smícháme s nastrouhanou citrónovou kůrou, zaděláme kváskem a necháme opět 30 minut kynout a mezitím připravíme nádivku (viz níže).
  • Z těsta vyválíme obdélník velký přibližně 30 x 40 cm.
  • Plát, potřeme nádivkou a z užší strany srolujeme, pak zhotovený váleček podélně rozřízneme na dvě části.
  • Troubu zapneme a nastavíme na 200°C.
    Příprava nádivky:
  • Několik ořechových jader dáme stranou na ozdobu, zbytek jemně umeleme, smísíme s mákem, skořicí, zbytkem medu a svaříme se zbylým mlékem.
  • Sundáme ze sporáku a vmícháme polovinu másla, necháme za občasného promíchání trochu vychladnout.
    Použitá forma a pečení vánočky:
  • Podlouhlou chlebíčkovou formu (nebo na srnčí hřbet) hodně vymažeme máslem.
  • Oba kusy těsta vzájemně provineme jako šroubovici a vložíme do formy těstovou stranou dolů (nebo-li řeznou částí nahoru).
  • Potřeme zbylým rozpuštěným máslem a pečeme 30 minut při již nastavených 200 °C.
  • Ke konci doby pečení zkusíme špejlí, zda je moučník propečený, pokud je hotový necháme ho ještě 10 minut odpočívat ve vypnuté troubě, pak ho potřeme marmeládou, ozdobíme půlkami ořechů a necháme vychladnout ve formě.nahoru

    Vánočka maďarská i se skořicí nebo čokoládou
    (Elek Magyar:Kuchařská kniha "Labužník", str.152 - 153, Pannonia Budapešť 1960)
    Suroviny:
  • 500 g mouky
  • sůl na špičku nože
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 4 - 5 kostek cukru
  • vlahé mléko pro potřebnou viskozitu těsta
  • 50 g rozpuštěného másla
    Na kvásek
  • 20 g droždí
  • 100 ml vlahého mléka

    Postup přípravy:
  • Do mísy dáme ohřátou mouku a přidáme droždí vykynuté ve vlahém mléce.
  • Následně přidáme sůl,vejce, žloutek a tolik vlahého mléka, aby vzniklo řidší těsto.
  • Těsto nejdříve zpracováváme vařečkou v míse a pak rukama na vále, až se na něm tvoří puchýřky.
  • Pak k těstu po troškách přiléváme vlahé rozpuštěné máslo a znovu hladce vypracujeme (těsto nesmí být řidší jak chlebové).
  • Těsto vložíme zpět do mísy, trochu je pomoučíme a necháme v teple zvolna vykynout - neni-li těsto řádně vykynuté popraská.
  • Na pomoučeném vále rozdělíme těsto na tolik dílů z kolika chceme uplést vánočku ze tří(2-1) až pěti (2-2-1) pramenů a když vánočku upleteme a necháme ji pomaštěnou na plechu znovu vykynout.
  • Potřeme vajíčkem a v mírné troubě upečeme; pečeme při střední teplotě (180 - 190 °C) asi 45 minut.
    Varianty:
    Skořicová a čokoládová vánočka
    Do jednoho dílu např. třípramenné vánočky z výše uvedeného receptu vpracujeme 1 - 2 lžíce skořicového cukru nebo strouhané čokolády či čokoládového prášku. Vánočku upleteme tak, aby díl zbarvený příslušnou ingrediencí procházel vždy středem vánočky.

    ODKAZY:
  • "Vánoční pečivo"
  • "Základní předpis na vánočku"

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME
    [CNW:Counter]