Savarin - specialita z Francie
(Annette Wolterová: "Koláče a dorty", strana 58, vydal Fortuna Print, rok neuveden, italská kuchyně)
Savarin á la Savarin - je slavný francouzský jemný moučník ve tvaru věnce z kynutého těsta, polévaný směsí cukrového sirupu a bohatě nasáknutý alkoholem. Je kombinovaný s nejrůznějším ovocem uloženým uprostřed, sypaný krájenými mandlemi, doplněný šlehanou smetanou. Byl pojmenován po významné osobnosti světové gastronomie Jean-Anthelme Brillat de Savarina. Z druhů ovoce, které se k savarinu nejlépe hodí je to: višňový kompot, jahody, ananas, broskve s malinami aj. Tak můžeme podle volby a následujících vybraných předpisů připravit i savarin broskvový, brusinkový, pomerančový a pod. Savarinové formy mohou být jednoduché nebo vícečetné na 8 až dvanáct malých savarinků, které jsou již vyráběny ze silikonu a tedy jsou ohebné. Jsou v podstatě velmi podobné formičkám na mafinky. V nabídce české prodejny "Tescoma" jsem je ještě nenalezl, ale jsou k nabízeny na stránkách řady zahraničních internetových obchodů např. ZDE. Nic nám však nebrání upéci savarin například ve formách na bábovku. K vyjádření slavnostní atmosféry můžeme při podávání moučník flambovat a pokud nám již kapsa nestačí na uvedené likéry, můžeme použít i zahřátý tuzemský rum - "tuzemák".
Savarin á la SavarinSuroviny:
Na přípravu věnce z kynutého těsta:
  • 1 kostka kvasnic (42 g)
  • 50 g cukru
  • 125 ml vlažného mléka
  • 125 g změklého másla
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 4 vajíčka
  • 350 g polohrubé mouky

    Na náplň pro broskvový savarin:
  • 750 g broskví
  • 125 ml šlehačky
  • 250 ml šťávy z broskví
  • šťáva z jednoho citrónu
  • 2 odlivky meruňkového likéru
  • 1 lžice vaječného likéru
  • 1 lžíce sekaných pistáciíNa náplň pro brusinkový savarin:
  • 100 g cukru
  • po 125 ml madeiry a vody
  • 200 g meruňové marmelády
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 1 lžička cukru
  • 125 ml šlehačky
  • 400 g brusinkového kompotu.
    Na náplň pro pomerančový savarin:
  • 6 pomerančů
  • 125 ml šlehačky
  • 5 lžic pomerančového likéru (cointreau)
  • šťáva z jednoho citrónu
  • 6 lžic bílého rumu
  • 75 g cukru
  • 125 ml vody
  • 200 g pomerančové marmelády
  • 25 g tabulkové čokolády
    Pomůcka: 2 středně velké savarinové formy na pečení věnců asi o průměru 24 cm nebo vicečetná (8) každá se středovou vložkou na pečení věnců (tj. forma hladká se širokým středovým komínem).

    Postup přípravy těstového věnce:
    Kvasnice rozdrobíme spolu se lžičkou cukru rozpustíme v mléce necháme 15 minut přikryté vzejít. Máslo smícháme se zbylým cukrem, vanilkovým cukrem, solí, zbytkem mléka a s vajíčky. Těsto necháme přikryté 30 minut kynout. Pak ho vložíme do vymazané formy a necháme opět přikryté kynout dlaších 15 minut. Mezitím troubu předehřejeme na 200°C. Těstem naplníme do jedné třetiny savarinové formy a pečeme na spodní příčce trouby 35-45 minut.

    Broskvový savarin
    - ponoříme ovoce do vařící vody (pokud nepoužijeme kompot), oloupeme rozkrájíme na osminky a zbavíme pecky. Šťávu z broskví svaříme s citrónovou šťávou a meruňkovým likérem. Připravenou šťávu nalijeme do formy, do ní vložíme těstový věnec a vyklopíme ho, teprve až se všechny šťáva vsákne. Ušleháme pevnou šlehačku, přidáme vaječný likér. Osminky broskví narovnáme dovnitř těstového věnce, nahoru nastříkáme šlehačku. Posypeme pistáciemi.

    Brusinkový savarin
    - opražíme cukr na karamel a zalijeme ho madeirou a vodou. tekutinu nalijeme do formy a počkáme, až ji těsto vsákne, pak těsto vyklopíme a potřeme ho meruňkovou marmeládou. Dřeň z vanilkového lusku a cukr přidáme do šlehačky a ušleháme pevný sníh. Doprostřed věnce vložíme brusinkový kompot, na něj nastříkáme šlehačku.

    Pomerančový savarin
    - oloupeme 4 pomeranče, odstraníme bílou slupku. Pomeranče nakrájíme na plátky, ty pak rozčtvrtíme a necháme nasáknout likérem cointréau. Ostatní pomeranče vymačkáme, jejich šťávu svaříme s citrónovou šťávou, rumem, cukrem a s vodou. Nalijeme do formy, vložíme do ní věnec těsta a počkáme až všechnu tekutinu vsákne. Marmeládu protřeme sítkem a zahřejeme a potřeme jí vyklopený savarin. Ušleháme pevnou šlehačku. Rozstrouháme čokoládu a vmícháme ji do šlehačky. Pomeranči naplníme dutinu věnce z těsta, nahoru dáme čokoládovou šlehačku.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]