Rychlá bábovka pokaždé jinak
(Eva Hrušková: Společenský magazín Instink č. 17 ročník 1., strana 69, 1991)Tento recept byl v uvedeném časopise zveřejněn od Evy Hruškové (první televizní Popelky), kterou pekla pro herce Jana Přeučila, který ji prý měl rád. Má různé varianty, jednu jsem odzkoušel. Je opravdu rychlá a dobrá. Eva Hrušková se narodila se v České Skalici, vystudovala loutkoherectví a dramaturgii na DAMU. Její herecký a pěvecký talent se však projevil už v roce 1963, kdy Evě bylo 11 let a maminka ji přihlásila do konkursu na pořad Štěpánky Haničincové Hledáme písničky pro děti. Z 1200 účastníků vybrali šest dětí a Eva byla mezi nimi. Od té doby natáčela v televizi stejnojmenný cyklus. Po pěti letech jí režisérka Vlasta Janečková nabídla roli Popelky. Televizní film měl premiéru v roce 1969 a byl mimořádně úspěšný. Přesto Evina herecko-pěvecká kariéra skončila, sotva začala. Přispěla k tomu situace v její rodině. S Janem Přeučilem se sblížila asi rok po smrti jeho ženy Štěpánky Haničincové.
Suroviny:
2 vejce1 šálek (250 ml) cukru2 šálky (250 ml) polohrubé mouky1 sáček vanilkového cukru1 prášek do pečiva1/2 šálku (250 ml) mléka1/2 šálku oleje
Postup přípravy:Vejce ušleháme s cukrem do pěny, do toho se prosejeme mouku s práškem do pečiva a přidáme olej s mlékem.Všechny přísady by měly mít stejnou teplotu. Vzniklé řídké těsto se nalijeme do vymazané moukou vysypané bábovkové formy.Bábovku upečeme ve středně vyhřáté troubě 190°C asi za dobu 45 minut.
Různé obměny:
Mramorová bábovka - polovinu těsta vylijeme do formy, druhou obarvíme dvěma lžícemi kakaa a přidáme dvě lžíce mléka.
Perníková bábovka - místo prášku do pečiva použijeme kypřící prášek do perníku a do těsta se přidáme rozinky.
Bábovka Margot - do těsta přidáme nastrouhanou čokoládu Margot.
Bábovka skořico-oříšková - do poloviny těsta přijdou 2 lžíce skořice a hrst mletých oříšků.
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME