Rychlá bábovka pokaždé jinak
(Eva Hrušková: Společenský magazín Instink č. 17 ročník 1., strana 69, 1991)
Tento recept byl v uvedeném časopise zveřejněn od Evy Hruškové (první televizní Popelky), kterou pekla pro herce Jana Přeučila, který ji prý měl rád. Má různé varianty, jednu jsem odzkoušel. Je opravdu rychlá a dobrá. Eva Hrušková se narodila se v České Skalici, vystudovala loutkoherectví a dramaturgii na DAMU. Její herecký a pěvecký talent se však projevil už v roce 1963, kdy Evě bylo 11 let a maminka ji přihlásila do konkursu na pořad Štěpánky Haničincové Hledáme písničky pro děti. Z 1200 účastníků vybrali šest dětí a Eva byla mezi nimi. Od té doby natáčela v televizi stejnojmenný cyklus. Po pěti letech jí režisérka Vlasta Janečková nabídla roli Popelky. Televizní film měl premiéru v roce 1969 a byl mimořádně úspěšný. Přesto Evina herecko-pěvecká kariéra skončila, sotva začala. Přispěla k tomu situace v její rodině. S Janem Přeučilem se sblížila asi rok po smrti jeho ženy Štěpánky Haničincové.
Eva HruškováSuroviny:
  • 2 vejce
  • 1 šálek (250 ml) cukru
  • 2 šálky (250 ml) polohrubé mouky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 šálku (250 ml) mléka
  • 1/2 šálku oleje


  • Postup přípravy:
  • Vejce ušleháme s cukrem do pěny, do toho se prosejeme mouku s práškem do pečiva a přidáme olej s mlékem.
  • Všechny přísady by měly mít stejnou teplotu.
  • Vzniklé řídké těsto se nalijeme do vymazané moukou vysypané bábovkové formy.
  • Bábovku upečeme ve středně vyhřáté troubě 190°C asi za dobu 45 minut.

    Různé obměny:
    Mramorová bábovka - polovinu těsta vylijeme do formy, druhou obarvíme dvěma lžícemi kakaa a přidáme dvě lžíce mléka.
    Perníková bábovka - místo prášku do pečiva použijeme kypřící prášek do perníku a do těsta se přidáme rozinky.
    Bábovka Margot - do těsta přidáme nastrouhanou čokoládu Margot.
    Bábovka skořico-oříšková - do poloviny těsta přijdou 2 lžíce skořice a hrst mletých oříšků.

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]