Bábovka dle Lidušky Žernové z Vnorov
(Milan a Olina Sufčákovi z Prahy, rodinný recept, do sbírky získáno v červnu 2002)

Suroviny:
  • 4 vejce
  • 200 g pískového cukru
  • 125 ml (1/8 l) mléka
  • 300 g polohrubé mouky
  • 125 ml rostlinného oleje
  • 125 ml vlažné vody
  • 1 prášek do pečiva
  • kakao

    Postup přípravy:
  • V kotlíku utřeme 4 žloutky s cukrem a olejem do pěny.
  • Zašleháme vlažnou vodu a mléko a pak přidáme směs polohrubé mouky s práškem a opatrně vmícháme sníh ze 4 bílků.
  • Polovinu těsta nalijeme do formy a do druhé poloviny těsta zamícháme kakao a obarvíme dohněda.
  • Hnědé těsto nalijeme na bílé těsto ve formě a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 35 až 45 minut (zkusíme špejlí).

    Varianta ze Struhařova:
    Suroviny: 3 vejce, 1 šlehačka (33%), 1 prášek do pečiva, 1 hrnek cukru, 2 hrnky polohrubé mouky.
    Příprava: Suroviny smícháme a upečeme bábovku ve formě.

    Poznámka DDK:
    Jak je vidno ze zastoupení různých variant "šlehačkových bábovek" v této kapitole kuchařské sbírky, jde o velmi oblíbené recepty. Jsou lákavé zejména pro zaměstnané hospodyňky a nás mužské snaživce pro svou snadnost a rychlost přípravy. V této kapitole uvedené "šlehačkové" varianty bábovek se liší hlavně použitím rozdílných druhů mouky: (hladká - polohrubá), s přídavkem některých vylepšujících přísad: (vanilka, voda), zlepšením vzhledu barvením kakaem a nebo snadnějším způsobem: odměřováním - na šálky. Jinak jsou si však velmi podobné, ale jak vidíme Liduška z Vnorov používá místo obvyklé šlehačky jen mléko. Vyzkoušejte je sami a tak vyberte si tu, která vám nejlépe vyhovuje. Těžko rozhodnout!


    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]