Bábovka dle Lidušky Žernové z Vnorov
(Milan a Olina Sufčákovi z Prahy, rodinný recept, do sbírky získáno v červnu 2002)
Suroviny:4 vejce200 g pískového cukru125 ml (1/8 l) mléka300 g polohrubé mouky125 ml rostlinného oleje125 ml vlažné vody1 prášek do pečivakakao
Postup přípravy:V kotlíku utřeme 4 žloutky s cukrem a olejem do pěny.Zašleháme vlažnou vodu a mléko a pak přidáme směs polohrubé mouky s práškem a opatrně vmícháme sníh ze 4 bílků.Polovinu těsta nalijeme do formy a do druhé poloviny těsta zamícháme kakao a obarvíme dohněda.Hnědé těsto nalijeme na bílé těsto ve formě a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 35 až 45 minut (zkusíme špejlí).
Varianta ze Struhařova:
Suroviny: 3 vejce, 1 šlehačka (33%), 1 prášek do pečiva, 1 hrnek cukru, 2 hrnky polohrubé mouky.
Příprava: Suroviny smícháme a upečeme bábovku ve formě.
Poznámka DDK:
Jak je vidno ze zastoupení různých variant "šlehačkových bábovek" v této kapitole kuchařské sbírky, jde o velmi oblíbené recepty. Jsou lákavé zejména pro zaměstnané hospodyňky a nás mužské snaživce pro svou snadnost a rychlost přípravy. V této kapitole uvedené "šlehačkové" varianty bábovek se liší hlavně použitím rozdílných druhů mouky: (hladká - polohrubá), s přídavkem některých vylepšujících přísad: (vanilka, voda), zlepšením vzhledu barvením kakaem a nebo snadnějším způsobem: odměřováním - na šálky. Jinak jsou si však velmi podobné, ale jak vidíme Liduška z Vnorov používá místo obvyklé šlehačky jen mléko. Vyzkoušejte je sami a tak vyberte si tu, která vám nejlépe vyhovuje. Těžko rozhodnout!
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME