Bábovka podle naší maminy
(Zdeňka Šafratová, rodinný předpis, Mělník 1978)
Bábovku podle naší maminy - může podle autorky při dodržení návodu upéci i ten, kdo se dosud o něco podobného nepokusil a dokázal nanejvýš uvařit polévku ze sáčku. Stačí návod pozorně přečíst, nic nevynechat a hlavně pracovat s láskou, s myšlenkou na někoho nám milého, jemuž chceme připravit pěkné překvapení. Místo mísy a vařečky samozřejmě můžeme použít kuchyňský robot nebo hnětač a sníh připravit ve šlehači. V tomto případě však do díla nevložíme dost vlastní energie a lásky a výsledkem bude už bábovka trochu jiná. Na tuto bábovku přišla do DDK pochvala od kamarádky Aničky z Cairns, Queeslandu v Austrálii.
Suroviny:
Na těsto:
  • 250 g másla (až z poloviny lze nahradit rostlinným tukem)
  • 250 - 300 g pískového cukru
  • 350 g polohrubé mouky
  • 5 vajec
  • asi 250 ml mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 citrón
  • asi 10 g kakaového prášku
    Na vymazání a vysypání formy:
  • ztužený tuk nebo sádlo a krupičku

    Postup přípravy:
  • Máslo rozkrájíme a v míse necháme změknout (ne rozpustit!), vejce oddělíme na žloutky a bílky.
  • Formu pečlivě vymažeme tukem a vysypeme krupičkou.
  • Z citrónu ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu.
  • Do mísy z máslem nasypeme cukr a rozmícháme, pak postupně přidáváme žloutky a trpělivě třeme do hladka, až směs na vařečce pěkně stojí.
  • V kotlíku ušleháme z 5 bílků sníh, který dáme vychladnout a již zapneme troubu a necháme ji asi na poloviční výkon vyhřát.
  • Do mísy pak zvolna přidáváme mouku vanilkový cukr, kypřící prášek, citrónovou kůru a tolik mléka, aby vzniklo těsto, které se při vylévání trochu trhá.
  • Nakonec přidáme šťávu z celého citrónu - do této chvíle nebylo třeba spěchat, ale teď už musíme pracovat svižně!
  • Do řídkého těsta vnícháme sníh a z těsta oddělíme třetinu, do které zamícháme prosátý kakaový prášek.
  • Tento krok můžeme napoprve vynechat a upéci nejdříve bábovku jednobarevnou
  • Do vymazané formy nalijeme nejprve kakaem neobarvené, žluté těsto a potom těsto teprve hnědé těsto s kakaem.
  • Případně vytvoříme dvě vrstvy: nejprve nalijeme polovinu žlutého těsta a pak těsto s kakaem a nakonec zbytek žlutého.
  • Výsledkem budeme po rozkrojení bábovky mile překvapeni.
  • Dáme péci do vyhřáté trouby asi na 1 hodinu, povrch bábovky musí jen zvolna hnědnout.
  • Asi po 45 minutách zkoušíme propečení špejlí - na špejli zapíchnuté do bábovky povytažení neulpívá těsto.
  • Potom dopečeme ještě asi 5 - 10 minut ve vypnuté troubě a hotovou bábovku vyjmeme, ale ještě ji nevyklápíme, ve formě ji pod utěrkou necháme dovlažna vychladnout.
  • Vyklopenou bábovku přeneseme na parádní podnos a pocukrovanou podáváme.

    nahoru

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]