Hovězí medailonky s žampiónovou omáčkou
(Recept z časopisu "Recepty prima nápadů" podle Romana Hadrbolce, čís. 16., srpen 2006)
Medailonky s žampiónovou omáčkou - připravil Roman Hadrbolec při své práci u hudebního producenta Lou Adlera pro jeho přítele, režiséra Warrena Beatty. Ten měl rád kvalitní hovězí maso, zejména pravou svíčkovou, a také rád si pochutnával na pravé paštice z husích jater - "paté de foie gras". Tak to jednoho dne měl naservírované všechno pohromadě na krajíčku celozrnného toastového chleba. Pokrm byl ještě navíc obohacen o houbovou omáčkou ze žampiónů.
Suroviny:
  • 4 hovězí medailonky silné asi 2,5 cm z kvalitního hovězího masa
  • 120 g másla
  • 150 g žampiónů, na plátky
  • 1 šalotka, drobně nakrájená
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 šálky hovězího vývaru
  • 1/2 šálku portského nebo červeného suchého vína
  • sůl a mletý pepř
  • 1 lžička majoránky
  • 4 krajíčky toastového chleba bez kůrky
  • 4 plátky paštiky s kuřecích jater
    Příloha: bramborová kaše nebo vařené brambory

    Postup přípravy:
  • Na pánvi rozehřejeme jednu lžící másla, zpěníme šalotku, přidáme plátky žampiónů a osmahneme doměkka (trvá to asi 5 minut).
  • Směs zaprášíme moukou, krátce osmahneme a zalijeme hovězím vývarem a vínem.
  • Osolíme opepříme, přidáme majoránku a povaříme asi 10 minut.
  • Na jiné pánvi na 2 lžících másla osmahneme dozlatova krajíčky toastového chleba a odložíme je stranou.
  • Na medailonky rozdělíme zbývající kousky másla, opepříme osolíme a grilujeme je pod předehřátým grilem asi 4 minuty po každé straně.
  • Na pánvi prohřejeme také plátky paštiky z kuřecích jater.
  • Na talíř položíme osmahnuté krajíčky chleba, na ně položíme maso, nahoru položíme plátky paštiky a vše přelijeme omáčkou se žampióny.
  • Ihned podáváme s bramborovou kaší nebo vařenými brambory.
    Poznámka: - Pokud neseženeme kvalitní hovězí můžeme použít i maso vepřové - je to také chutné.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]