Hovězí šoulet
(Magda Saxlová, Karel Sýs: "Židovská kuchařka", str. 55, Bon Art-Esprit 1991, židovská kuchyně)
Hovězí šoulet - je méně známý bratr šouletu z husy - ten je přirozeně nejslavnější. Podobně však lze připravit i šoulet z nám poněkud dostupnějšího hovězího masa nebo můžeme použít i jehněčí maso, ke kterému přidáme raději více česneku. Existují další varianty, kdy krupky nahradíme spařenou pohankou a přidáme česnek. Další varianta může být s nastrouhanými a vymačkanými brambory (na 1 kg masa dáme 2 kg brambor) místo krupek a také s česnekem; neboť dle "Talmudu" česnek: sytí, zahřívá, rozveseluje líc, rozmnožuje semeno a hubí červy ve střevech. Mnozí dodávají: a probouzí lásku a zahání žárlivost. Šoulet s brambory nedusíme, ale zapečeme v pekáčku v troubě.
Suroviny:
  • 1,5 kg (košer) hovězího masa
  • pepř a sůl
  • olej
  • mouka na poprášení
  • 2 velké cibule, drobně nakrájená
  • mletá paprika
  • vývar nebo voda
  • 400 g předem namočených fazolí
  • 200 g propláchnutých krupek (nebo pohanky)

    Postup přípravy:
  • Hovězí maso nakrájíme na větší kostky, osolíme a opepříme.
  • Takto upravené maso krátce osmahneme na oleji, případně je předtím trochu poprášíme moukou a přidáme nakrájené cibule.
  • Odtáhneme z ohně a přidáme papriku, ihned vrátíme na oheň a okamžitě podlijeme trochou vody nebo vývaru, aby paprika nezhořkla.
  • Přidáme přes noc nabobtnalé fazole a propláchnuté krupky.
  • Vše v hrnci promícháme, zalijeme vodou a dusíme na mírném plamení doměkka.
    »Nad jejím prvním jídlem Nathan a Rojze Temer užasli. Lepší kuchařku by si nemohl přát ani císař pán. Polévce předcházel předkrm z telecích jater a plíček, z části opražených, zčásti povařených a vonících tak, že se jim chvělo chřípí. Polévka byla ochucena kořením ve Frampoli neznámým, paprikou a kaprlaty, které si nová služebná přivezla zřejmě ze Zamošče. Dezert byl umíchán z jablečného pyré, hrozinek a meruněk a okořeněn skořicí, šafránem a hřebíčkem - voněl po celém domě. Nakonec podávala jako v zámožných lublinských domech černou kávu s cikorkou. Po obědě si Nathan a jeho žena chtěli jako obvykle zdřímnout, ale Šifra Cirl je varovala, že spát po jídle je nezdravé, neboť výpary ze žaludku přitom stoupají do mozku. Poradila svým pánům, aby se několikrát prošli zahradou. Nathan, přecpán lahůdkami a opojen kávou, se potácel sem tam a neustále opakoval: "Ženuško milá, není-li ta naše služka poklad?"«

    (Isaac Bashevis Singer, 1904-1991, polsko-americký spisovatel, Nobelova cena 1978: "Neviditelný", povídka)
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]