Kubánské bifteky
(Irena Procházková z Těptína Kamenici (blízko Jílového), do DDK zařazeno v lednu 2008)
Irena Procházková - žije v Těptíně-Kamenici, blízko Jílového. Tento recept získala od nějakých Španělů, co tu žili v 50 .letech, Dvě rodiny bydlely v jednom velkém rozděleném bytě a ženské si vyměňovaly recepty, pomáhaly si s dětmi apod. Když viděli (ti Španělé), kolik brambor k tomuto jídlu dělá, tak se děsně se divili, protože oni jich dělali jen trochu a dojídali se chlebem. Jedli chleba ke všemu a brambory měli nikoliv jako přílohu, ale jako zeleninu. Maso - může být samozřejmě pravá svíčková, ale tu použijeme raději na nějakou minutku. Vepřové maso můžeme také použít, je uvařeno rychleji, ale je to přece jen jiné. Jistě dobré bude klokaní maso nebo zvěřina. Krůtí stehna jsou taky dobré, ale do nich neděláme kapsy, jen je naříznuté vcelku podusíme v omáčce. Hovězí se samozřejmě nemusí dělat v papiňáku, normálně se mohou dusit v kastrolu, ale trvá to pak dvě-tři hodiny.
Suroviny:
  • 1 kg hovězí loupané pleci nebo 4 velké plátky zadního hovězího
  • 2-3 zelené papriky, na drobné čtverečky
  • 4-5 stroužků česneku, nadrobno nasekané
  • 3 plechovky rajského protlaku
  • 200 g špeku nebo anglické slaniny, na drobné kostičky
  • pepř mletý a sůl
  • 1 cibule
    Na přílohu - v troubě pečené brambory:
  • 6-7 velkých brambor
  • další česnek dle chuti

    Postup přípravy:
  • Příprava masa:
  • Z loupané plece nakrájíme kusy do kterých uděláme kapsy a opatrně je naklepeme tak, abychom neprotrhli maso.
  • Pokud použijeme plátky zadního hovězího tak je prostě naklepeme do větší plochy, pak je osolíme a opepříme.
  • Každý plátek potřeme rajským protlakem, do kapsy z plece dáme protlaku jednu vrchovatou lžičku.
  • Příprava plnící rajské směsi:
  • Nakrájené papriky, cibuli, česnek a slaninu vložíme do misky a promísíme s rajským protlakem.
  • Touto směsí plníme kapsy nebo pokládáme na plátky masa a pak sepneme párátky.
  • Dušení masa v rajské směsi:
  • Naplněné balíčky masa osmahneme na rozpáleném oleji z obou stran, naskládáme do papiňáku, zalijeme vývarem tak, aby maso bylo potopené.
  • Přidáme zbytek nádivkové směsi a zbylý protlaka podle chuti ještě dosolíme.
  • Maso dusíme v papiňáku doměkka.
  • Dobu dušení musíme odhadnout podle toho jak kvalitní máme maso a taky podle toho jak těsní náš papinový hrnec.
  • Příprava pečených brambor:
  • Oloupané, vyprané a osušené brambory rozkrájíme na malé plátky asi 2x2x0,5 cm. V troubě pořádně rozpálíme pekáč vymazaný olejem - musí být velmi rozpálený jinak se brambory přichytávají na dně a po stranách.
  • Pečeme za občasného zamíchání asi půl hodiny.
  • Nakonec přidáme rozetřený česnek se solí na dochucení.
    Podávání:
  • Na talíř úhledně narovnáme pečené brambory a porci masa.
  • Brambory pokropíme chutnou červenou šťávičkou zrozenou z rajské směsi rajské chuti.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]