Staročeské roštěnky
(Juliana A. Fialová: "Česká kuchařka", str. 62, Merkur Praha, 1957, česká kuchyně)
Roštěnky - jsou plátky masa z roštěnce, který je části vysokého hovězího hřbetu. Zde najdeme jemné maso s kratšími vlákny. Z těchto důvodů je to maso vhodné pro různé dušené a pečené pokrmy tj. omáčky (i smetanové), řezy, plátky, závitky a pod. Postup přípravy je obvyklý jako u všech dušenin z masa. Roštěnky po okraji nařízneme, osolíme, případně protkneme slaninou a pak osmahneme na tuku s jemně nakrájenou cibulkou. Podlijeme a dusíme s malým nožstvím kapaliny doměkka. Ke konci přípravy můžeme přidat např.: žampióny či jiné houby ("roštěnky na houbách"), drobně nakrájenou kyselou okurku ("roštěnky znojemské") s oloupanými rajčaty a s rozmanitou zeleninou nebo její směsí ("roštěnky na zelenině") nebo úplně nakonec můžeme přidat smetanu ("roštěnky na smetaně"). Pokud je třeba, šťávu před ukončením dušení zahustíme zaprášením moukou po vydušení na tuk nebo zavařením jíšky. Jednoduchým a tradičním jídlem jsou např. následující "Staročeské roštěnky dušené s brambory".
Suroviny:
  • 4 roštěnky (hovězí maso z roštěnce)
  • 1 lžíce sádla
  • sůl a pepř
  • 1 menší cibule
  • trochu hladké mouky
  • 4 větší brambory
    Příloha: zeleninové saláty nebo dušená zelenina, nebo staročeské "přesbidlo" aj.

    Postup přípravy:
  • Roštěnky na okrajích nakrojíme, aby během opékání zůstali rovné a nekroutili se do misek.
  • Pak je osolíme, opepříme a poprášíme moukou.
  • Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli a roštěnky na ni, po obou stranách, opečeme až zezlátnou.
  • Chceme, aby se jejich povrch karamelizoval a poněkud se zatáhl, maso tak zůstane šťavnatější a omáčka získá líbivou nahnědlou barvu.
  • Pak roštěnky podlijeme a na každou položíme osolené plátky brambor. Za občasného podlévání a polévání brambor šťávou dusíme přikryté doměkka.
    » . . . Když domyla záchod, zjistila Dělnice s hrůzou, že na hodinách je rovných jedenáct a že je třeba chystat oběd. O tom co bude vařit rozhodla už včera večer. Byly to nadívané roštěnky. Ještě včera vytáhla maso z ledničky a nechala je odmrazit. Teď v jedenáct už jenom nakrájela pět tenkých plátků masa, naklepala je, mezitím si odběhla ven, aby dopumpovala dětem kola, potom se vrátila, aby roštěnky posolila a popepřila a potřela hořčicí. Nejmladší dítě se stále domáhalo, aby mohlo matce pomáhat. Vymyslela pro ně práci. Okrájela brambory a svěřila nejmladšímu dítěti nůž a ukázala mu, jak krájet brambory na kostičky. Dítěti se to velmi líbilo. Potom si nakrájela cibuli a kabanos a špek a všechno to smíchala s nakrájenými bramborami a všechno to položila do plátků masa, které stočila do smotků a ovázala pevnou nití, kterou dlouho nemohla najít. Mezitím se vrátily děti a šly si hrát do svého pokoje. V tlakovém hrnci osmahla cibulku a potom na ni položila závitky z roštěnek a narychlo je osmažila ze všech stran. Potom konečně podlila maso vodou, do nádoby vhodila zbytka směsi, která se nevešla do roštěnek a tlakový hrnec uzavřela. Blížilo se poledne.

    (Zdeněk Zapletal, nar. 1951 v Kyjově, český prozaik:"Půlnoční běžci" Praha 1986)
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]