Sedmihradský tokáň
(Libuše Vlachová. "Co chutná v Evropě?" str. 175, Nakladatelství Avicenum Praha 1979, maďarská kuchyně)

Suroviny:
  • 250 g hovězího roštěnce
  • 250 g vepřového ramínka bez kosti
  • 1 lžíce sádla
  • 200 ml smetany
  • 100 ml bílého vína
  • 1 cibule
  • mletá paprika
  • sůl
    Příloha: dušená rýže, vařené brambory nebo tarhoňa

    Postup přípravy:
  • Na proužky nakrájené maso vložíme do kastrolu na jemně nastrouhanou cibuli a sádlo, posypeme paprikou a solí.
  • Dusíme do vysmahnutí šťávy.
  • Pak maso podlijeme vínem a dusíme až doměkka.
  • Měkké maso podlijeme smetanou a necháme přejít varem.
  • Podáváme z některou z uvedených příloh.
    Své přátele můžeme překvapit a pohostit další, velmi jednoduchou sedmihradskou specialitou, tolik vonící romantikou, připravenou z různých druhů masa. Opečené masa pak rozložíme na velký tác z kusu přírodního dřeva, ozdobíme zeleninou.
    Sedmihradská pečeně na dřevěném talíři
    (Elék Magyar: "Kuchařská kniha - Labužník", str. 98, Pannonia Budapešť, 1960, maďarská kuchyně)
  • Plátky z roštěnce, vepřové pečínky a telecí kýty osolíme, opepříme, potřeme cibulí a olejem.
  • Maso necháme asi jednu hodinu odležet.
  • Potom plátky masa na plotně v rozpáleném sádle krátce opečeme (pozor, aby zůstaly šťavnaté, nesmí být příliš vysmahlé), urovnáme je na dřevěný talíř a povrch ozdobíme zakrajovanou dokřupava opečenou slaninou.
  • Obložíme opečenými brambory, rýží, červenou řepou, kyselými okurkami atd. a podáváme.
  • Už to nevydržím, jdu se najíst! Ale ještě vám něco povím o Sedmihradsku.

    Poznámka DDK:
    Sedmihradsko
    - Transylvánie, zastarale pak Sibiňsko, latinsky Transilvania, Septem castra, Sempemcastrensis pagus, Septem urbium regio, maďarsky Erdély, rumunsky Transilvania, zastarale Ardealu - "země za lesem", německy Siebenburgen - (znalost názvů pomůže při hledání a studiu na internetu). Vlado Tepeşe - Napichovač alias DraculaJe to historická země na severozápadě dnešního Rumunska, oddělená od zbytku území horskými masivy Karpat. Oblastí prošly různé kmeny a národy. Zanechaly zde přirozeně stopy i v sedmihradském jídelníčku a kuchyni. Byli to: Římané, germánské kmeny, Gótové, Hůnové, Gepidové, Avaři a také Slované, Bulhaři. Hlavní obyvatelstvem zůstalo romanizované obyvatelstvo (Valaši) a později zde hráli důležitou roli Sékelové. Oblast byla připojena k Uhrám (11.-12.století), to tehdy přišli němečtí kolonisté. Pak tam pronikaly (15. století) výpravy osmanských Turků. Pod jejich úplný vliv se oblast dostala po bitvě u Moháče (1526), kdy Turci zvítězili na celé čáře. Ale po památné porážce Turků u Vídně (1683) bylo území začleněno do habsburských domén, stalo se však dějištěm častých povstání v boji proti centralizačním snahám Habsburků (Gábor Bethlen a František II. Rákóczi). No, mohl bych tak pokračovat ze široka dál a tak jen ve zkratce. Stručně jak bylo Sedmihradsko připojováno ke státním útvarům. Tak to byly: Uhry (r. 1867), Rumunsko (r. 1920), Maďarsko-severní část (r. 1940), opět Rumunsko (r. 1947). V Sedmihradsku žije přibližně dva miliony Maďarů. Nemají statut národnostní menšiny, ale jsou spíše považováni za rumunské občany maďarského původu. Jejich postavení je stále jedním ze sporů mezi Maďarskem a Rumunskem. Hlavním městem oblasti je Timişoara (Temesvár). Jen pro zajímavost - v městečku Bran stojí na skalní výspě ve výši 750 m středověký hrad. Byl vybudován ve druhé polovině 14. století jako sídlo Vlada Tepeşe - Napichovače, předobrazu hraběte Draculy. Svou přezdívku si vysloužil tím, že nechal popravit turecké výběrčí daní a jejich hlavy dal nabodnout na kůly na hradbách. V DDK můžete najít další sedmihradské recepty např. velmi známé a typické je: Sedmihradské (temešvárské) vrstvené zelí, a tak si ho uvaříme a budeme při večeři vzpomínat, za zabedněnými okny, na tuto zkoušenou zemi a na hrozného hraběte Draculu.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]