Dietní svíčková na smetaně II
("Prima vařečka", TV Prima, duben 2001, při onemocnění žaludku, žlučníku, slinivky břišní a střev, dietní pokrm)

Suroviny:
  • 400 g hovězí svíčkové
  • sůl
  • 240g kořenové zeleniny
  • 40 g hladké mouky
  • 80 g zakysané smetany "light"
  • 20 ml mléka
  • 40 g másla
  • citrónovou šťávu
  • sůl
  • bobkový list
  • koření: nové koření, tymián
    Přílohy: jemný žemlový knedlík

    Postup přípravy:
  • Maso osmahneme nasucho na pánvi, osolíme, vložíme do pekáčku a obsypeme na kostky nakrájenou zeleninou.
  • Koření vložíme do uzavřeného sítka a přidáme k masu, podlijeme horkou vodou a pečeme do změknutí.
  • Mouku na sucho opražíme na kastrolku, přidáme prolisovanou zeleninu a za stálého míchání povaříme.
  • Přidáme mléko a zakysanou smetanu, vše promícháme a provaříme.
  • Do hotové omáčky přidáme čerstvé máslo a dochutíme citrónovou šťávou a cukrem.
  • Pro jednotlivé diety používáme buď brusinkový kompot, nebo jenom šťávu, nebo můžeme dát i šlehačku.
    Připrava jemného žemlového knedlíku:
  • Starší pečivo nakrájíme na kostky, zalijeme mlékem se žloutky a solí, pak hrubou mouku, rozsekanou zelenou petrželku a vmícháme z bílku ušlehaný sníh.
  • Vytvarujeme knedlík a vložíme do osolené vařící vody, kde vaříme asi 20 minut.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]