Stroganov s rychlým houskovým knedlíkem
("Prima vařečka", TV Prima, srpen 2000)Hovězí Stroganov - je připravováno kombinací hovězího masa, žampionů a kyselé smetany. Stalo se vítězným receptem kuchařské soutěže konané v roce 1890 ve St. Petersburg v Rusku. Kuchař, který je připravil podle svého receptu, pracoval pro hraběte Pavla Alexandroviče Stroganova. Pavel A. Stroganov (1774-1817), byl ruským diplomatem a patřil do jedné z nejvýznamnějších a nejbohatších rodin tehdejšího Ruska. Níže uvedené verze nejsou originální, neboť jsou "vylepšené". Obsahují tehdy nepoužívané ingredience (např. hořčičné semínko, sambal, okurky aj.). Podle původního receptu hovězí maso nakrájíme na tenké dlouhé proužky a prudce osmahneme na oleji a odstraníme z pánve. Ve výpeku osmahneme cibuli a žampiony, maso vrátíme a zalijeme vývarem a částí kyselé smetany. Okořeníme jenom pepřem a ještě chvíli podusíme pod pokličkou. Před podáváním přidáme další dávku kyselé smetany. To je vše.
Suroviny:600 g hovězího zadníhosůl, pepřhořčičné semínkočervená paprikasambal (indonéské nmebo jiné pálivé koření)
2 cibule500 ml smetanycitrónová kůra a šťáva z 1 citrónu500 ml smetanyolej
Na knedlíky: 500 g hrubé mouky, sůl, 3 vejce, 6 starších rohlíků
Příloha: knedlíky, ale častější ve světě je rýže
Postup přípravy:Maso naporcujeme na nudličky nebo plátky, osolíme, okořeníme směsí pepře a hořčičného semínka. Po chvíli odležení maso prudce orestujeme na tuku po obou stranách. V jiném hrnci podusíme doměkka cibuli, přidáme nakrájenou červenou papriku, přiostříme kořením "sambal" (rozetřené chilli paprička s česnekem na pastu), přidáme maso a zalijeme smetanou. Na závěr přidáme kůru a šťávu z jednoho citrónu.
Rychlé houskové knedlíky připravíme: - zamícháním uvedených surovin rukou a přidáním přiměřené dávky vody technikou popsanou v receptu "Rychlý houskový knedlík"
Jiná varianta "Stroganova":Hovězí maso, třeba i špičku ze svíčkové nakrájíme na větší nudličky a prudce orestujeme přidáme, žampiony nakrájené na větší kousky podélně, drobněji nakrájené kyselé okurky (není obvyklé, ale je velmi dobré). Pak přidáme asi tak necelou lžíci rajského protlaku, sůl, pepř, bílé víno, smetanu, a hladkou mouku na zahuštění.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME