Hovězí plátky s ústřicovou omáčkou
("Prima vařečka", TV Prima, říjen 2000, z čínské kuchyně)

Suroviny:
  • 400 g hovězí ze svíčkové (nebo jiné libové zadní hovězí maso)
  • 50 g zelených paprik
  • 50 g bambusu z konzervy
  • 20 g česneku
  • 20 g zázvoru
  • 20 g pórku
  • 50 g ústřicové omáčky
  • 10 g cukru
    Přílohy: rýže
  • 1 lžička wej-su (glutasol)
  • 1/2 lžičky sójové omáčky
  • 2 lžičky pepře
  • 500 ml oleje na vaření masa
  • 20 g škrobu
  • 1 vejce
  • 50 ml alkoholu (jakékoliv pálenky)


  • Postup přípravy:
  • Maso nakrájíme napříč vláken na 2 cm dlouhé a 0,5 cm silné plátky.
  • Vložíme do misky a přidáme sůl, wej-su (glutasol), vejce, alkohol škrob a promícháme.
  • Nakrájíme na plátky česnek, zázvor, pórek papriky i bambus.
  • V pánvi rozehřejeme olej a vložíme maso a vaříme (pozor ! - teplota oleje při vkládání masa musí být tentokrát relativně nižší, olej není rozpálen tak, jak jsme z jiných receptů čínské kuchyně zvyklí).
  • Maso v oleji jen vaříme při teplotě nepřevyšující o hodně 100°C.
  • Když začnou vystupovat bubliny tvořící se kolem masa, scedíme olej přes síto a maso na sítě necháme okapat.
  • Pánev vrátíme na oheň, přidáme trochu scezeného oleje a vložíme nakrájený zázvor, česnek, přidáme ústřicovou omáčku.
  • Smažíme dokud směs nezačne vonět, potom přidáme sójovou omáčku, plátky paprik, a bambusu, cukr, wej-su a pepř.
  • Jakmile směs opět začne smažit přidáme v oleji uvařené plátky masa, zalijeme vodou s rozmíchaným škrobem, chvíli vše spolu prohřejeme a servírujeme.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]