Grilované steaky marinované v sherry - Sherry Marinated Steaks
(Slimmers´Delights, Better Homes and Gardens Books,str.78, Great Britain)

Suroviny pro 4 porce:
  • 450 g hovězí ramínko, nakrájené na 2 cm plátky
  • 2 jarní cibulky, nakrájené na kolečka
  • 1 stroužek česneku
  • 1/4 lžičky pepře
  • 110 ml suchého sherry
  • 60 g nakrájených žampiónů, osušených
  • 1 lžíce petrželky (nastříhaná špičkami nůžek v misce)
  • 2 lžičky kukuřičné mouky
  • 1/2 lžičky instantního hovězího bujónu, nebo 1 kostku
  • cibule na klínky
  • rajčata na klínky (nejsou nutné)
    Přílohy: brambory, hranolky

    Postup přípravy:
  • Odstraníme tuk z masa a nakrájíme je na plátky a umístíme do plastového sáčku.
  • Sáček vložíme do nízké, přiměřeně velké misky.
  • K masu v sáčku přidáme nakrájenou cibulku, česnek a 1/4 lžičky pepře a nakonec zalijeme sherry.
  • Sáček pevně utěsníme zatočením a vložíme do chladničky, kde necháme marinovat 8 až 24 hodin.
  • Během této doby maso v sáčku jednou nebo dvakrát obrátíme tj. zamícháme jeho obsahem nebo promasírujeme.
  • Pak steaky osušíme a marinádu uchováme.
  • Plátky masa vložíme na grilovací pánev a grilujeme po dobu asi 5 minut na jedné, pak dalších asi 5 - 6 minut na druhé straně.
  • Mezitím přidáme k marinádě asi 220 ml vody a zředěnou marinádu smícháme na menší pánvi se žampiony, petrželkou, kukuřičnou moukou a granulemi hovězího bujónu.
  • Vaříme za stálého míchání až zahustíme obsah na omáčku.
  • Jakmile začnou u dna vznikat bubliny, ještě 2 minuty provaříme.
  • Steaky dáme na horký talíř a polijeme lžící omáčky.
  • Porce ozdobíme klínky cibule nebo rajčat.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]