Dušené kořeněné hovězí maso - Spicy Beef Stew
(Slimmers´Delights, Better Homes and Gardens Books, str. 24, Great Britain)

Suroviny:
  • 450 g hovězího ramínka
  • olej
  • 110 g nakrájené cibule
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • 450 g konzervovaných rajčat
  • 425 ml vody
  • 175 ml konservovaného kondensovaného vývaru (nebo z kostek)
  • 1 lžíce prášku chilli
  • 1/2 lžičky římského kmínu neboli "šabreje" či "cuminu"
  • 3/4 12 lžičky sušené bazalky
  • 4 velké mrkve
  • 275 mrazené krájené brokolice
  • 2 lžíce studené vody
  • 1 lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu
    Přílohy: brambory, chléb
    160 kcal na porci

    Postup přípravy:
  • Z masa odřežeme všechen tuk a nakrájíme je na asi 2 cm kostky.
  • Na rozpáleném oleji, na pánvi na středním plameni, orestujeme maso s cibuli a zázvorem až je hnědé.
  • Z pánve scedíme olej a přidáme rozmačkaná měkká rajčata, vodu, vývar, chilli, kmín a bazalku.
  • Tuto směs uvedeme do varu a pak stáhneme plamen.
  • Zakryjeme pokličkou a dusíme až je maso měkké tj. asi 1,5 hodiny.
  • Karotku nakrájíme na tenké kousky pásky "julienne", podusíme a za chvíli přidáme brokolicí (rozdílná je doba na dušení a tak, aby byla na konci stejně křupavá).
  • Pak ještě dusíme asi 8 až 10 minut, ale stále kontrolujeme proto, abychom to nepřehnali a zelenina zůstala stále křupavá!!
  • V malé misce ve studené vodě rozmícháme kukuřičný škrob a pomalu směs zamícháváme do dušené zeleniny.
  • Krátce povaříme asi tak 2 minuty a smícháme s masovou omáčkou a chvíli ještě provaříme (asi tak 2 minutky).
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]