Houbové škvarky
(Časopis Vlasta - speciál: "Houby", 2, str 94, Praha, 2008)

houbové škvarky z holubinekSuroviny:
  • 500 g holubinek
  • olej
  • kmín
  • sůl podle chuti

    Postup přípravy:
  • Očištěné holubinky nakrájíme na kostky.
  • Kostky hub opečeme nas oleji dorůžova.
  • Podle chuti osolíme a okmínujeme.
  • Podáváme s chlebem nebo bramborami případně jako přílohu k masu.
    Houbové škvarky - jsou nejlepší z holubinek. Závojenka podtrnkaPřesto jsou v receptářích doporučované na škvarky i tzv. podtrnky nebo-li správně botanicky "závojenky podtrnky" (Entoloma clypeatum L. ex Hook. Způsob přípravy škvarků je stejný jako u holubinek. Závojenka podtrnka je chutná jedlá houba, kterou se vyplatí znát. Je-li v době vrcholícího jara dost vláhy začne hojně růst i v zahradách a sadech, dokonce i v příkopech apod. Objevuje se však pouze s dřevinami čeledi růžokvětých, kam patří některé ovocné stromy (jabloň, švestka, hrušeň, třešeň, hloh) a také některé keře (trnka, ostružiník, růže apod.). Vzhled houby je proměnlivý. Její klobouk má tupý hrbol, v mládí je klobouk zvoncovitý a později rozložený, často nerpavidelně zohýbaný, hedvábitě žíhaný a široký 3-12 cm. Podtrnka roste jak jednotlivě, tak i v mohutných trsech, z nichž níže položené plodnice bývají růžově napudrovany výtrusným prachem vyzrálých plodnic z horního patra. Vůně je slabě moučná, ale ne vždy, pouze u plodnic vlhkých a čerstvě utržených; později plodnice nemá žádný pach. Při sběru podtrnky se řídíme místem růstu a dobou růstu. Závojenek je mnoho, ale jen jedna z nich roste na jaře a pod ovocnými dřevinami, a to je naše podtrnka. Jinde rostoucí a pod jinými stromy rostoucí ty do kuchyně zásadně neberme. Mohla by to být některá jedovatá závojenka. Zato by bylo škoda nepochutnat si na podtrnkách ze šťavnaté trávy kvetoucího třešňového sadu či z pod trnkového křoví.

    str. 102, Práce Praha, 1981)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]