Marinovaná hlíva v česnekovém oleji
(Časopis Vlasta - speciál: "Houby", 2, str 75, Praha, 2008)
Suroviny: 500 g hlívy ústřičné100 g česneku200 ml olivového nebo slunečnicového oleječerstvě mletý pepřsůl
Postup přípravy:Hlívu očistíme, nakrájíme na větší kousky, osolíme a opepříme.Na pánvi na části rozehřátého oleje je opečeme na pánvi dozlatova.Hlívu vyjmeme, do pánve přilijeme zbytek oleje a když je dobře zahřátý přidáme prolisovaný česnek.Vše na pánvi promícháme a krátce osmahneme.Do pánve vrátíme zpět opečenou hlívu, opět promícháme a smažíme další 3 minuty.Odstavíme z ohně, hlívu necháme dobře vychladnout a podáváme ji s čerstvou bílou bagetou nebo toasty.Toasty namáčíme během toho do výborného česnekového oleje, který slijeme po opékaní - marinování.
Poznámka: - podrobnosti o hlívě ústřičné a její zdravotní prospěšnosti najdeme pod příslušným heslem v připojeném "Lexikonu Dadalovy kuchařky" nebo v odstavcích s recepty v kapitole O hlívě ústřičné v kapitole "Houby" sbírky DDK a případně na stránkách Internetu. Sušenou hlívu je nutno nechat předem nabobtnat a pak vodu vymačnout, aby mohla pak nasát kořeněný olej .
ZPĚT do kapitolyHOME