Chatařské houby podle Jiřiny Šejbalové
(Jiřina Šejbalová - herečka: "Vaříme na chatě", minikuchařka napsána v Krhanicích 1968)
Křemenáče s octovým křenem
Na plotnu dáme hrnec s vodou, do které hodíme spoustu polévkových kostek, tím jsme docílili jakéhosi tmavého extraktu, který nejenže nepěkně vypadá, ale také je nepoživatelnýDo něho vhodíme na palec silné kostky křemenáčů; pozor, musí to být opravdu křemenáč, který je, jak známo, houba tvrdá a vařením se "nerozblebtá".Zatímco se pokoušíme nakrájet na tenko chleba, v hrnci si oba partneři vyměňují role. Houby, jejichž funkcí je dodávat polévce příchuť, vsakují naopak do sebe chuť polévkového extraktu.Okusíme vidličkou. . . ano, teď je to správné. Křemenáče už nejsou tvrdé, ale nejsou také rozvařené.Tekutinu, která předala houbám svou masitou příchuť, slejeme do kbelíku a na cedníku se na nás smějí pravidelné kostky dokonalé náhražky hovězího žebra.Proto je také podáváme s octovým křenem a chlebem.
Bedly á la vepřové
Vybereme stejně velká, ještě mlaďounká poupátka bedly jedlé.Nožičky pečlivě vyloupneme a samotné kališky si vyrovnáme na prkénko a máme je připravené k plnění.O náplni vám musím něco říci:
"Nedávno jsem se dozvěděla, že když dostali bohatí velkořezníci chuť na fašírku, nechali si umlít (ačkoliv to nemohlo u nich hrát peněžní roli) to nejlevnější vepřové koleno, zkusila jsem to a musím říci , že v tom měli pravdu.Teď ale nechceme dělat fašírku a proto místo housky dáme do půl kila rozemletého kolena - nelekněte se - 135 ml mléka a osolíme.Touto směsí naplníme kalíšky bedel, které zvolna v troubě na sádle zapékáme.
Lišky na paprice
Drobně nakrájená cibulka se nechá na másle a na slanině zrůžovět.Zaprášíme ji paprikou a vhodíme na ní dobře okapané malé lišky.Okapané říkám proto, že jinak houby zásadně nepereme, jenom je vlhkým hadrem očistíme. Ale jak můžete tyhle caparty čistit než praním?
Nesolíme (!), přikryjeme pokličkou a necháme pomalu dusit do změknutí.Pak teprve osolíme a zalejeme smetanou.Trvalo to trochu dlouho, ale na lišky musí být trpělivost. Podáváme s noky.
Guláš z ryzců
Tady je postup podobný, jenom dáme víc cibule (na 250 g ryzců 100 g cibule).Nakonec místo smetany jen zaprášíme moukou. - jako u hovězího, pozor(!) - před zaprášením sebereme tuk!
Ryzce syrovinky pečené na plotněZase vybereme houby mladé, aby klobouček nebyl křapáčovitě rovnýOčistíme je, nožičky ale nevydloubneme, nýbrž uřízneme asi 1 cm pod kloboučkem, abychom mohli do každého zapíchnout párátko. Kloboučky osolíme naplníme rozsekanou šunkou, posypeme strouhaným sýrem a položíme na moc rozpálenou plotnu.
Knedlíky s houbami a vejciNakrájená houbová směs - čím pestřejší, tím lepší - se normálně udusí na másleNa jiný rendlík dáme rozpálit máslo a nadrobno nakrájené knedlíky opečeme dozlatova.Pak přidáme houby a zalejeme rozkloktanými vejci; hub musí být stejně jako knedlíků.Když vejce zatuhnou, přidáme kus syrového másla, které necháme v knedlíkách rozpustit již mimo oheň.
Poznámka: - podrobnosti o použitých houbách najdeme pod příslušným heslem v připojeném "Lexikonu" Dadalovy kuchařka.
ZPĚT do kapitolyHOME