Houbové karbanátky (2 varianty).
(Vilém Vrabec: "Jihočeská houbařská kuchařka", str. 101, Svépomoc Praha,, 1986, česká kuchyně)

Houbový karbanátekSuroviny pro 6 osob:
  • 500 g očištěných čerstvých hub (např. žampióny, hřiby pravé, májovky, holubinky, hřiby hnědé, křemenáče, klouzky, čirůvky zelánky apod.)
  • 40 g másla
  • 30 g cibule
  • petrželka, 2 žemle,
  • 250 ml mléka
  • 100 g anglické slaniny
  • sůl a mletý pepř, podle chuti
  • 2 vejce
  • strouhanka podle potřeby
  • 80 g sádla nebo oleje na pečení
  • případně trochu vývaru na podlití

    Postup přípravy - varianta první:
  • V kastrole rozehřejeme máslo, vložíme nakrájenou cibuli a jemně rozsekanou petrželku a trochu vše osmahneme.
  • K osmahnuté cibuli přidáme na kostičky nakrájené houby, udusíme doměkka a necháme vychladnout.
  • Pak přidáme ostrouhané, rozkrojené, v mléce rozmočené a vymačkané žemle, pokrájenou slaninu, a směs promícháme a např. umletím na masovém strojku nebo po nasekání najemno či jinak.
  • Připravenou směs dáme do misky, podle chuti osolíme, opepříme, přidáme vejce a dobře promícháme.
  • Ze směsi utvoříme na prkénku posypaném strouhankou malé karbanátky a vložíme je na pekáč, přelijeme horkým sádlem nebo olejem a za občasného přelévání vlastní šťávou - případně doplněnou vývarem - ve středně horké troubě pečeme asi 20 minut.

    Postup přípravy - varianta druhá:
  • Místo žemlí můžeme do směsi promíchat dvě větší uvařené a nastrouhané brambory a dvě lžíce mléka.
  • Do směsi můžeme také přidat 100 g vepřového a 100 g hovězího umletého masa nebo lžičku sardelové pasty, popř. dva stroužky česneku.
  • Místo karbanátků můžeme ze směsi vytvořit malé válečky (krokety), obalit ve dvou bílcích rozšlehaných se dvěma lžícemi vody a ve strouhance.
  • Pak válečky pak ve vyšší vrstvě rozehřátého tuku vysmažímer dozlatova.
  • Jako přílohu podáváme např. vařené brambory, bramborové kaše a saláty ze syrové zeleniny, zejména okurkový salát nebo dušený špenát.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]