Zapékané houby s bílou omáčkou
(Jan Vrbka, Bohuslav Ježek: "Malá kuchárka pre hubárov", str. 50, Osveta Martin 1982, slovenská kuchyně)
Suroviny:500 g různých nebo stejných hub nakrájených na větší kousky100 g šunky50 g tvrdého sýra4 vejce50 g másla
Na bílou omáčku.130 g másla50 g hladké moukycitrónová šťávasůl podle chuti
Postup přípravy:Houby podusíme na másle a zvlášť opečeme šunku, kterou zalijeme rozšlehanými vejci a připravíme nepříliš tuhou smaženici.Do máslem vymaštěné pečící misky rovnoměrně rozložíme po dně připravenou směs šunky s vajičky.Na tuto vaječno-šunkovou vrstvu naklademe podušené houby a zalijeme bílou omáčkouSměs posypeme strouhaným sýrem a zapečeme při 180°C v předehřáté troubě během asi 10 minut.Pak znova ještě horký povrch posypeme strouhaným sýrem, aby se částečně roztavil.
Příprava bílé omáčky:Na pánvi rozpustíme 70 g másla, přidáme mouku a na mírném ohni upražíme světlou jíšku, kterou zalijeme 500 ml vařící vody. (Poznámka: vzuniklá omáčka již nesmí vařít.) Nakonec omáčku ochutíme solí, citrónovou šťávou a přimícháme 60 g másla, aby byla pěkně hlaďounká.Omáčku podáváme se zapečenými houbami.
Zapékané houby se smetanou
(Jan Vrbka, Bohuslav Ježek: "Malá kuchárka pre hubárov", str. 62, Osveta Martin 1982, slovenská kuchyně)
Suroviny:1 kg různých hub, na čtvrtky300 ml smetanymáslo na vymazání formycibule, nadrobnozelená petrželová nať, nasekaná najemnosůl podle chuti.
Postup přípravy:Do máslem vymazané zapékací mísy naskládáme očištěné houby pokrájené na čtvrtky.Vše posolíme, zalijeme smetanou a posypeme nadrobno sekanou cibulí a petrželovou natí.Přikryjeme např. alobalem a v předehřáté troubě (180°C) zapečeme během asi 25 minut a podáváme.
ZPĚT do kapitoly
HOME