Celerové livance s hlívou ústřičnou
(Jan Vrbka, Bohuslav Ježek: "Malá kuchárka pre hubárov", str. 62, Osveta Martin 1982, vegetariánská slovenská kuchyně)

Suroviny:
  • 300 g hlívy ústřičné
  • 200 g očištěného celeru
  • 150 g polohrubé mouky
  • 4 vejce
  • rostlinný olej na smažení
  • 2 lžíce vody
  • mleté černé koření
  • sůl
    Postup přípravy:
  • Vejce rozšleháme s vodou, solí a mletým černým kořením.
  • Přimícháme mouku, najemno nastrouhaný celer a nadrobno posekané houby.
  • Opatrně vymícháme těsto a z něho formujeme livance, které osmažíme na oleji z obou stran dočervena.
  • Podáváme s bramborovou kaší anebo s vařenými brambory a a tatarskou omáčkou.

    Podobně můžeme usmažit bramborové placky s hlívou ústřičnou.
    K tomu vezmeme asi 150 g hlívy, 150 g tvarohu, brambory, 1 celé vejce. 1 žloutek, 150 g hrubé mouky, 150 g krupice, případně škvarky, olej na smažení, bujón a sůl.
    Postup přípravy:
  • Pokrájené plodnice hlívy povaříme 5 minut v bujóně.
  • Zvlášť uvaříme očištěné neoloupané brambory, které až po vychladnutí oloupeme a nastrouháme.
  • Přidáme tvaroh, mouku, krupici, žloutek sůl a vypracujeme těsto.
  • Do těsta nakonec přimícháme houby.
  • Těsto na vále rozválíme a vykrajujeme placky, které omastíme a opečeme na oleji.
  • Do těsta můžeme přidat i škvarky.
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]