Celerové livance s hlívou ústřičnou
(Jan Vrbka, Bohuslav Ježek: "Malá kuchárka pre hubárov", str. 62, Osveta Martin 1982, vegetariánská slovenská kuchyně)
Suroviny:300 g hlívy ústřičné200 g očištěného celeru150 g polohrubé mouky4 vejcerostlinný olej na smažení2 lžíce vodymleté černé kořenísůl
Postup přípravy:Vejce rozšleháme s vodou, solí a mletým černým kořením.Přimícháme mouku, najemno nastrouhaný celer a nadrobno posekané houby.Opatrně vymícháme těsto a z něho formujeme livance, které osmažíme na oleji z obou stran dočervena.Podáváme s bramborovou kaší anebo s vařenými brambory a a tatarskou omáčkou.
Podobně můžeme usmažit bramborové placky s hlívou ústřičnou.
K tomu vezmeme asi 150 g hlívy, 150 g tvarohu, brambory, 1 celé vejce. 1 žloutek, 150 g hrubé mouky, 150 g krupice, případně škvarky, olej na smažení, bujón a sůl.
Postup přípravy: Pokrájené plodnice hlívy povaříme 5 minut v bujóně.Zvlášť uvaříme očištěné neoloupané brambory, které až po vychladnutí oloupeme a nastrouháme. Přidáme tvaroh, mouku, krupici, žloutek sůl a vypracujeme těsto. Do těsta nakonec přimícháme houby.Těsto na vále rozválíme a vykrajujeme placky, které omastíme a opečeme na oleji. Do těsta můžeme přidat i škvarky.
ZPĚT do kapitoly
HOME