Žampióny v lístkovém těstě
(Fritz Faist: "Chutná vegetariánská kuchyně", str. 31, Falken-Verlag GmbH 1988, Neografie Martin 1991, vegetariánská kuchyně)
Suroviny pro 4 osoby:4 plátky lístkového těsta
Na nádivku:3 lžíce másla nebo neztuženého rostlinného tuku1 středně velká cibule, najemno400 g žampiónu (nebo jiných hub), očištěné a na plátky1/2 svazku pažitky, nasekané1/2 svazku petrželové natě, nasekanéhrst řeřichy, nasekané (vypěstujeme např. v květináči)3 vejcesůl nejlépe hrubší mořskáčerstvě mletý pepř1 špetička muškátového květu nebo můžeme vynechat
Na potření a posypání:1 žloutek1 balíček strouhaného sýru (parmazánu nebo Gran Moravio)
Postup přípravy:Koupené listkové těsto po rozmražení tence vyválíme na válu posypaném moukou.Na pánvi rozpálíme tuk, přidáme cibuli a osmahneme dosklovita.Přidáme plátky žampiónů a krátce osmahneme.Vejce rozklepneme, osolíme, okořeníme pepřem a muškátovým květem.Vaječnou směs nalijeme na žampiony na pánvi a za stálého míchání necháme srazit.Vaječnou sraženinu odstavíme z ohně necháme vychladnout a přidáme nasekané bylinky.Vaječno-žampiónovou směs rozdělíme na nakrájené větší obdélníky z lístkového těsta, přeložíme a okraje pevně stiskneme.Položíme na mokrý plech a ve vyhřáté troubě na 200°C upečeme asi během 20 minut.Krátce před dopečením potřeme povrch zámotků žloutkem zředěným vodou a posypeme strouhaným sýrem.Podáváme teplé nebo i studené.
ZPĚT do kapitolyHOME