Žampióny v lístkovém těstě
(Fritz Faist: "Chutná vegetariánská kuchyně", str. 31, Falken-Verlag GmbH 1988, Neografie Martin 1991, vegetariánská kuchyně)

Žampióny v listkovém těstě - foto zdrojSuroviny pro 4 osoby:
  • 4 plátky lístkového těsta
    Na nádivku:3 lžíce másla nebo neztuženého rostlinného tuku
  • 1 středně velká cibule, najemno
  • 400 g žampiónu (nebo jiných hub), očištěné a na plátky
  • 1/2 svazku pažitky, nasekané
  • 1/2 svazku petrželové natě, nasekané
  • hrst řeřichy, nasekané (vypěstujeme např. v květináči)
  • 3 vejce
  • sůl nejlépe hrubší mořská
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 špetička muškátového květu nebo můžeme vynechat
    Na potření a posypání:
  • 1 žloutek
  • 1 balíček strouhaného sýru (parmazánu nebo Gran Moravio)

    Postup přípravy:
  • Koupené listkové těsto po rozmražení tence vyválíme na válu posypaném moukou.
  • Na pánvi rozpálíme tuk, přidáme cibuli a osmahneme dosklovita.
  • Přidáme plátky žampiónů a krátce osmahneme.
  • Vejce rozklepneme, osolíme, okořeníme pepřem a muškátovým květem.
  • Vaječnou směs nalijeme na žampiony na pánvi a za stálého míchání necháme srazit.
  • Vaječnou sraženinu odstavíme z ohně necháme vychladnout a přidáme nasekané bylinky.
  • Vaječno-žampiónovou směs rozdělíme na nakrájené větší obdélníky z lístkového těsta, přeložíme a okraje pevně stiskneme.
  • Položíme na mokrý plech a ve vyhřáté troubě na 200°C upečeme asi během 20 minut.
  • Krátce před dopečením potřeme povrch zámotků žloutkem zředěným vodou a posypeme strouhaným sýrem.
  • Podáváme teplé nebo i studené.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]