Pěstování penízovky sametonohé
(Z časopisu "Recepty prima nápadů", duben 2006 a internetové stránky, srpen 2008)Penízovka sametonohá - "Flammulina velutipes"- je také někdy nazývaná zimní nebo plamenečka sametonohá či jen krátce sametka. V přírodě vyrůstá v bohatých trsech nejčastěji od listopadu do března. Začíná růst na podzim, ale velmi častá je v listopadu, po prvních mrazících. Její růst zastaví jen velký mráz (-10 °C), který ji však vůbec nepoškodí, stále je po rozmrazení jedlá ("vánoční houba", "penízovka zimní"). Stane se, že ji najdeme i v létě, ale to se pak vzhledově trochu liší. Třeně už nemají ty tmavě hnědé chloupky, ale jsou oranžově žluté a lysé. Jedná se o dřevokaznou houbu, která roste na mrtvém dřevě i na dřevě poraněných živých stromů. Poranění stromů mohou být způsobena například prvními mrazy. Není závislá jen na lesním prostředí, najdeme ji i v břehových porostech podél potoků, v zahradách, ovocných sadech nebo při patě starých šípkových keřů, zejména na kmenech, větvích nebo pařezech hlavně maďálů, vrb a topolů. Hojný je tento druh penízovky i v lužních lesích. Dnes si můžeme tuto houbu vypěstovat sami a nemusíme čekat na podzim či příznivou zimu. Patří do stále se rozšiřující rodiny "uměle chovaných hub", jako jsou např. žampióny, hlíva ústřičná, šii-take, jidášovo ucho, polnička topolová, opěnka měnlivá, límcovka obří aj. Také u ní odborníci prokázali protinádorové aktivní látky, sloučeniny s antibakteriálními účinky a také posiluje imunitní systém. Ve světové produkci má penízovka sametonohá veliký význam. Je celosvětově rozšířená; roste v Evropě, v Asii, v Austrálii, v Severní Americe i v Africe. Výhodou je, že tvoří plodnice v době, kdy se teplota přiblíží bodu mrazu, tedy v období, kdy je jiných hub v přírodě nedostatek. Dnes ji již nemusíme hledat na dřevě listnáčů za příznivého podzimu a zimy, ale můžeme si ji vypěstovat uměle. Lze ji pěstovat na doma na pilinách, špalcích, pařezích i přirodně na stromech nedaleko našeho domova.
Postup při pěstování na pilináchPiliny z listnatých stromů musíme nejdříve vydenzifikovat vařící vodou, což provedeme to tak, že naplníme pilinami PP umělá střívka, kterého se používají při zabijačkách např k výrobě tlačenky a zalijeme je vařící vodou. V zavázeném střívku se nechá voda vychladnout, pak vespod udělají dírky a nadbytečná voda samovolně vyteče. V takto upravených pilinách už přímo ve střívku se penízovka kultivuje. Kolíkem uděláme do obalu delší otvor nebo střívko rozvážeme a do pilin rozdělíme koupenou sadbu.Střívko zase zavážeme jako sáček a naočkované sáčky necháme prorůstat v místnosti o teplotě 20°C až 25°C, kdy substrát je prorostlý asi po 3 týdnechKdyž se na pod stěnami stěnách střívka začne už objevovat bělavé mycellium, vršek sáčku ustřihneme a za pár dní se dočkáme již prvních špenlíkových hlaviček penízovky. K navození rychlejší tvorby plodnic naočkovaný substrát přenesme do místnosti s teplotou 10 °C až 15 °C a v tomto případě nastává první sklizeň plodnic již po 14 dnech.Když je teplota nižší, tvorba plodnic probíhá pomaleji. Houba potřebuje ke svému vývoji světlo apak houby rostou jako z vody a aby se vytahovaly vytvoříme na vršku sáčku kornout z alobalu.Pokud si opatříme sadbu v odborné prodejně v přiloženém návodu se dočteme i o tom, jak penízovku pěstovat například i na špalcích.
Postup při pěstování na špalcích listnáčů:Další možností je pěstování houževnatce na čerstvě poražených zdravých kmenech živých listnatých stromů o průměru 10-20 cm. Možno použít též pařezy těchto stromů. Pěstování je stejné jako u hlívy ústřičné.Kmeny nařežeme na délku 20-50 cm; kratší kmeny dříve prorostou podhoubím, je však nutno je osadit do vlhčího místa.Budeme-li očkovat zářezy nebo otvory doporučujeme délku kmene okolo 50 cm a rychlost prorůstání můžeme ovlivnit vzdáleností otvorů nebo zářezů. Kmeny používáme i s kůrou.
Sadbou očkujeme do řezných ploch špalků, případně do zářezů (kmen nařízneme motorovou pilou do 1/3 a střídavě z jedné a druhé strany kmene) nebo do otvorů o průměru 12-15 mm vyvrtaných po obvodu kmene.Po naočkování otvory zakapeme parafínem nebo štěpařským voskem, zářezy překryjeme roubovací páskou tak, aby sadba nevysychala.Naočkované kmeny potom ukládáme do PE pytlů, které nahoře zavážeme přes váleček z vaty provázkemPokud očkujeme na řezných plochách dáme na dno pytle čisté prkénko, na něj nasypeme sadbu a na ni řeznou plochou postavíme kmen. Pokud jsou kmeny delší, dáme na horní řeznou plochu zase sadbu a překryjeme opět prkénkem, které přitlučeme ke kmeni hřebíkem.Pokud jsou kmeny kratší, můžeme jich dát do pytle více na sebe a mezi řezné plochy nasypeme sadbu.Pokud pařezy očkujeme do otvorů vyvrtaných po obvodu, tak do otvorů natlačíme sadbu a otvor zamázneme štěpařským voskem nebo zakápneme parafínem, můžeme použít též gumovou zátku. Na horní řeznou plochu nasypeme sadbu překryjeme prkénkem a přibijeme hřebíkem.Pařez potom zajryjeme folií k zamezení vysychání.Naočkované kmeny uložíme v pytlích na místo, kde se teplota pohybuje okolo 20 °C. Pokud kulturu zakládáme v teplém období roku, můžeme pytle uložit na stinné místo venku. Očkujeme-li více kmenů najednou, můžeme na stinném místě venku udělat z kmenů hranici, obalit folií a nechat prorůstat pohromadě.Jinou možností je nechat prorůstat kmeny v hluboké jámě v zemi: Na dno položíme folii, na kterou nasypeme sadbu a zde pak stavíme kmeny stejným způsobem jako do pytlů. Jámu zakryjeme prkny nebo tyčovinou a folií.Kmeny zakopané do půdy ve stinném vlhčím místě začnou plodit brzy potom co teploty klesnou pod 10°C a plodnice vytvářejí až do trvalých mrazů.Při delší oblevě během zimy se tvorba plodnic obnoví, intenzivně kultura začne plodit podle teplot od začátku března do poloviny dubna.Během teplého období kmeny udržujeme vlhké kropením okolní půdy, případně je můžeme ještě zastínit. Na podzim začne kultura opět plodit podle průběhu počasí, většinou v druhé.polovině října. Kmeny rodí podle tvrdosti dřeva 3-6 let.
Skladování a kuchyňské využití sklizně:Sklízíme vždy celé trsy v době, kdy je většina plodnic v trsu v optimální zralosti (to je v době, kdy okraje kloboučků jsou ještě mírně klenuté). Z trsu okrájíme kloboučky, třeně nepoužíváme, jsou příliš tuhé. Kuchyňské využití: Penízovka sametonohá je jedlá houba. Pro svou mírnou chuť je vhodná pro přípravu různých kuchyňských pokrmů zajména polévek i když má poměrně tuhou dužninu. Je proto vhodná také k sušení; suchou rozdrtíme na "práškové koření". Pokud ji použijeme čerstvou, odřízneme raději většinu třeňů a použijeme k vaření jen kloboučky, které pokrájíme nadrobno. Dodává dobrou chuť polévkám, omáčkám i masu, ovšem musí být řádně povařena. Vařením získává jemně kořeněnou vůni. Vhodné je též její použití do aspiků, kde malé kloboučky působí velmi dekorativně.
Literatura s návody na domácí pěstování hub
Mycelium Wolf - návody na pěstování, recepty, prodejci, substráty, fotogalerie, výstavy a kontaktní adresa na výrobnu sadby hub v Kvasejovicích 36, Sedlec Prčice 1.
ZPĚT do kapitolyHOME