Pěstování houževnatce jedlého - Šiitake
(Robert Pokluda v časopise "Zahrádkář", srpen 2004)
Houževnatec jedlý neboli šiitake- je dřevokazná houby, která je třetí nejpěstovanější houbou na světě. Pěstování se rozšířilo z původní oblasti tj. jihovýchodní Asie, kde oste v přírodě, do ostatních zemí. Zvlášť dlouhou tradici v pěstování této houby má Japonsko, kde je tato houba v sušeném stavu významným vývozním artiklem. Houba vytváří hnědavě zbarvené klobouky o velikosti 5 až 10 cm s poměrně houževnatou duužninou. Chuť houby je výraznější než například u žampiónů, aroma může částečně připomínat divoký česnek. Obsahuje celou řadu pro lidské tělo nezbytných aminokyselin, vitamíny a minerály. Uplatňuje se významně i v tradičním lidovém léčiteltví proti řadě neduhů, jak je např. popsáno pod příslušným heslem v "Dadalově lexikonu" a na spoustě dalších internetových stránkách. Šiitake většinou kupujeme v sušeném stavu např. ZDE a před kuchyňskou úpravou je necháváme nabobtnat. Houbu si však můžeme vypěstovat sami na dřevěných špalcích, nejlépe z dubu nebo břizy či olše, které naočkujeme sadbou. Sadbu nabízí řada firem i na internetu např. ZDE. Další možností je pěstování na pilinách z uvedených dřevin nebo na drcené slámě či vřetenech kukuřice. Velmi podobně jako oblíbenou hlívu ústřičnou.
 Shitake z NepáluPostup při pěstování na dřevě:
  • Z kmenů nebo větví o průměru nad 15 cm nařežeme špalky, které by měly mít asi metrovou délku; pokud jsou čerstvě nařezané necháme je asi dva měsíce odležet.
  • V této době nesmí dojít k odpadu kůry.
  • Dřevo, než ho použijeme k očkování satbou, musí být mírně vlhké.
  • Do špalků vyřežeme otvory zářezovým způsobem pilkou nebo vrtačkou s velkým průměrem vrtáku.
  • Do otvorů natlačíme sadbu (můžeme ji pak zalepit voskem) a špalky uložíme do PE nebo PP pytle na prorůstání při teplotě okolo 20°C ve tmě.
  • Tato fáze trvá asi jeden měsíc.
  • Když houba proroste špalky, vysadíme je na zahradu do stínu, kde je vlhko nebo máme zajištěno provlhčování dřeva.
  • Houby narůstají ve vlnách dle počasí do doby než substrát (dřevo) zcela nespotřebují.
  • Tak sklízeň může probíhat více sezón, průměrně mohou plodit 3 až 5 let.
  • Teploty pro růst plodnic jsou v rozmezí 14 - 18 °C; nadměrná teplota omezuje jejich tvorbu.
  • Nejlépe je umístit špalky do krytých prostor, aby nezmrzly např. sklepa, vydrží teploty do -5°C.

    Postup při pěstování na slámě nebo kukuřičných vřetenech:
  • Další možností je pěstování houževnatce na pilinách z uvedených dřevin nebo i drcené slámě či vřetenech z kukuřice.
  • Je potřeba zajistit jejich sterilizaci teplem a důkladné provlhčení (viz způsob sterilizace v kapitole o "Pěstování hlívy ústřičné" např. spařením substrátu horkou vodou v PP pytli.
  • Při naočkování substrátu sadbou postupujeme podobně jako u špalků. Zprvu jsou potřeba vyšší teploty okolo 28°C, později ji snížíme asi o 10°C. Prorůstání podhoubí probíhá asi dva měsíce proříznutými otvory v pytli. Při tomto způsobí je období plodnosti krátké, protože se substrát rychle vyčerpá.

    Skladování a kuchyňské využití sklizně:
  • Houby sklízíme postupně odřezáváním, jakmile dosáhnou potřebné velikosti.
  • Řez musíme provádět ostrým nožem, abychom způsobili co nejmenší poranění.
  • Sklizený houževnatec můžeme spotřebovat v průběhu několika dnů, kdy jej uchováváme při teplotách mezi 4-8°C ve tmě v chladničce.
  • Kuchyňské využití je v polévkách, omáčkách, kde přispívají specifické chuti pokrmů a lze je nakládat do různých nálevů.
  • Sušené houby se také drtí a prášek pak používá jako koření.
  • Na internetu i v DDK najdeme spoustu receptů využívajících tyto houby.

    Literatura s návody na domácí pěstování hub
  • Mycelium Wolf - návody na pěstování, recepty, prodejci, substráty, fotogalerie, výstavy a kontaktní adresa na výrobnu sadby hub v Kvasejovicích 36, Sedlec Prčice 1.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]