Pěstování houževnatce jedlého - Šiitake
(Robert Pokluda v časopise "Zahrádkář", srpen 2004)Houževnatec jedlý neboli šiitake- je dřevokazná houby, která je třetí nejpěstovanější houbou na světě. Pěstování se rozšířilo z původní oblasti tj. jihovýchodní Asie, kde oste v přírodě, do ostatních zemí. Zvlášť dlouhou tradici v pěstování této houby má Japonsko, kde je tato houba v sušeném stavu významným vývozním artiklem. Houba vytváří hnědavě zbarvené klobouky o velikosti 5 až 10 cm s poměrně houževnatou duužninou. Chuť houby je výraznější než například u žampiónů, aroma může částečně připomínat divoký česnek. Obsahuje celou řadu pro lidské tělo nezbytných aminokyselin, vitamíny a minerály. Uplatňuje se významně i v tradičním lidovém léčiteltví proti řadě neduhů, jak je např. popsáno pod příslušným heslem v "Dadalově lexikonu" a na spoustě dalších internetových stránkách. Šiitake většinou kupujeme v sušeném stavu např. ZDE a před kuchyňskou úpravou je necháváme nabobtnat. Houbu si však můžeme vypěstovat sami na dřevěných špalcích, nejlépe z dubu nebo břizy či olše, které naočkujeme sadbou. Sadbu nabízí řada firem i na internetu např. ZDE. Další možností je pěstování na pilinách z uvedených dřevin nebo na drcené slámě či vřetenech kukuřice. Velmi podobně jako oblíbenou hlívu ústřičnou.
Postup při pěstování na dřevě:Z kmenů nebo větví o průměru nad 15 cm nařežeme špalky, které by měly mít asi metrovou délku; pokud jsou čerstvě nařezané necháme je asi dva měsíce odležet. V této době nesmí dojít k odpadu kůry. Dřevo, než ho použijeme k očkování satbou, musí být mírně vlhké.Do špalků vyřežeme otvory zářezovým způsobem pilkou nebo vrtačkou s velkým průměrem vrtáku.Do otvorů natlačíme sadbu (můžeme ji pak zalepit voskem) a špalky uložíme do PE nebo PP pytle na prorůstání při teplotě okolo 20°C ve tmě. Tato fáze trvá asi jeden měsíc. Když houba proroste špalky, vysadíme je na zahradu do stínu, kde je vlhko nebo máme zajištěno provlhčování dřeva.Houby narůstají ve vlnách dle počasí do doby než substrát (dřevo) zcela nespotřebují. Tak sklízeň může probíhat více sezón, průměrně mohou plodit 3 až 5 let.Teploty pro růst plodnic jsou v rozmezí 14 - 18 °C; nadměrná teplota omezuje jejich tvorbu.Nejlépe je umístit špalky do krytých prostor, aby nezmrzly např. sklepa, vydrží teploty do -5°C.
Postup při pěstování na slámě nebo kukuřičných vřetenech:Další možností je pěstování houževnatce na pilinách z uvedených dřevin nebo i drcené slámě či vřetenech z kukuřice.Je potřeba zajistit jejich sterilizaci teplem a důkladné provlhčení (viz způsob sterilizace v kapitole o "Pěstování hlívy ústřičné" např. spařením substrátu horkou vodou v PP pytli.Při naočkování substrátu sadbou postupujeme podobně jako u špalků. Zprvu jsou potřeba vyšší teploty okolo 28°C, později ji snížíme asi o 10°C. Prorůstání podhoubí probíhá asi dva měsíce proříznutými otvory v pytli. Při tomto způsobí je období plodnosti krátké, protože se substrát rychle vyčerpá.
Skladování a kuchyňské využití sklizně:Houby sklízíme postupně odřezáváním, jakmile dosáhnou potřebné velikosti. Řez musíme provádět ostrým nožem, abychom způsobili co nejmenší poranění. Sklizený houževnatec můžeme spotřebovat v průběhu několika dnů, kdy jej uchováváme při teplotách mezi 4-8°C ve tmě v chladničce. Kuchyňské využití je v polévkách, omáčkách, kde přispívají specifické chuti pokrmů a lze je nakládat do různých nálevů. Sušené houby se také drtí a prášek pak používá jako koření. Na internetu i v DDK najdeme spoustu receptů využívajících tyto houby.
Literatura s návody na domácí pěstování hub
Mycelium Wolf - návody na pěstování, recepty, prodejci, substráty, fotogalerie, výstavy a kontaktní adresa na výrobnu sadby hub v Kvasejovicích 36, Sedlec Prčice 1.
ZPĚT do kapitolyHOME