Řecký předkrm ze žampiónů
(Jaroslav Zahálka: "Balkánská kuchyně", str. 80, Merkur Praha, 1981, řecká kuchyně)

Suroviny
  • 400 g žampiónů, na plátky
  • 3 cibule, na plátky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 100 ml bílého vína
  • 120 g šunky, nakrájená
  • špetka soli a mletého pepře
  • 1 citróny


  • Postup přípravy:
  • Plátky cibule osmahneme na oleji, přidáme plátky žampiónů, zakapeme citrónem a dusíme doměkka.
  • Směs necháme vychladnout a promísíme s rajským protlakem, bílým vínem, na kostičky nakrájenou šunkou, opepříme a osolíme.
  • Podáváme ve skleněných miskách.
    »Jak se v létě v Řecku upravují houby? No přece, s cibulí a rajčaty - takže: Cibuli nakrájet nadrobno osmažit dozlatova v troše oleje, nakrájet houby, přidat trochu nasekané petrželky, soli a pepře. Dále na tenké plátky nakrájená oloupaná rajská jablíčka, kousek masové kostky a oleje, pak pomalu dusit. Jí se to za studena a může se uschovat dva až tři dny, nebo: V místě výskytu dotyčné houby, na okraji lesa se rozdělá ohníček, většímu exempláři např. můchomůrky císařské, již za doby Římanů vyhledávané to pochoutce, se odřízne noha, lupeny se posypou solí a na rožni - ve zmíněné zemi zhotoveném z větve olivovníku - se klobouk podobný pánvi neprodleně opeče; jakýkoliv popis vůně, lahodnosti a požitku by vůči bezbranému čtenáři byl ranou pod pás.

    (Jakob Flach,1895-1982, švýcarský prozaik aj.: "Minestra" Frankfurt am Main 1981)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]