Houbový ovar se staročeskou vejmrdou
(Recept z přílohy MF Dnes-Léto 2005, "Recepty které možná neznáte", str. 10, červen 2005)

Suroviny
  • 700 g hub, suchohříbky, májovky a pod.
  • 400 g hovězího žebra
  • 1 malá cibule
    Na jablkový křen neboli "vejmrdu":
  • 2 jablka
  • 20 g křenu nastrouhaný
  • sůl
  • cukr
  • ocet
    Příloha: chléb, bramborová kaše

    Postup přípravy:
  • Očištěné houby nakrájíme na větší kousky, menší plodnice necháme vcelku.
  • Do hrnce dáme asi dva litry vody, osolíme, přidáme celou cibuli a přivedeme k varu a vaříme 15 minut.
  • Houby pak přecedíme, necháme okapat a podáváme s hořčicí a jablkovým křenem (viz níže).
  • Na druhém talíři servírujeme současně vařené hovězí žebro.
  • Jako příloha je nejvhodnější chléb nebo bramborová kaše.
    Příprava jablkového křenu neboli staročeské vejmrdy:
  • Oloupaná jablka a očištěný křen jemně nastrouháme.
  • Přidáme dvě lžíce horkého hovězího vývaru a přichutíme octem a cukrem

    Poznámka DDK:
    Původní zdroj receptu
    - převzato z publikace Jiřího Balera: "Houby v lese a kuchyni", Nakladatelství Beta - Dobrovský, Ševčík)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]