Houbový ovar se staročeskou vejmrdou
(Recept z přílohy MF Dnes-Léto 2005, "Recepty které možná neznáte", str. 10, červen 2005)
Suroviny700 g hub, suchohříbky, májovky a pod.400 g hovězího žebra1 malá cibule
Na jablkový křen neboli "vejmrdu":2 jablka20 g křenu nastrouhanýsůlcukrocet
Příloha: chléb, bramborová kaše
Postup přípravy:Očištěné houby nakrájíme na větší kousky, menší plodnice necháme vcelku.Do hrnce dáme asi dva litry vody, osolíme, přidáme celou cibuli a přivedeme k varu a vaříme 15 minut.Houby pak přecedíme, necháme okapat a podáváme s hořčicí a jablkovým křenem (viz níže).Na druhém talíři servírujeme současně vařené hovězí žebro. Jako příloha je nejvhodnější chléb nebo bramborová kaše.
Příprava jablkového křenu neboli staročeské vejmrdy:Oloupaná jablka a očištěný křen jemně nastrouháme.Přidáme dvě lžíce horkého hovězího vývaru a přichutíme octem a cukrem
Poznámka DDK:
Původní zdroj receptu - převzato z publikace Jiřího Balera: "Houby v lese a kuchyni", Nakladatelství Beta - Dobrovský, Ševčík)
ZPĚT do kapitolyHOME