Plněné houby vaječnou směsí

Plněné houby vaječnou směsí
(Oldřich Dufek, Antoním Pilař:"Jak se u nás vaří", Sešity domácího hospodaření, sv. 102, Práce Praha, 1980)
Suroviny
  • 8 středně velkých čerstvých hub (žampiony, v sezóně použijeme např. i bedly, masáky aj.)
  • 2 vejce
  • 150 g tvrdého sýra (např. ementál)
  • petrželka
  • 150 g měkké uzeniny
  • 1 cibule
  • sůl a pepř
  • 80 g másla

  • Postup přípravy:
  • Houby očistíme, opereme ve vodě a odkrojíme třeně
  • Na polovině másla zpěníme rozkrájenou cibulku, drobně nakrájenou uzeninu a rozsekané třeně hub, osolíme a okořeníme pepřem.
  • Do odstavené horké směsi vlijeme vyklepnutá vejce, zamícháme a necháme částečně srazit.
  • Takto připravenou vaječnou směsí vyplníme plodnice hub (kloboučky).
  • Naplněné plodnice vložíme do máslem vymazané zapékací misky, posypeme sýrem a zapečeme ve středně vyhřáté troubě (remosce) dozlatova.
  • Podáváme posypané rozsekanou petrželkou.

    Plněné žampiony husími játry - tuto pařížskou delikatesu si můžeme připravit pokud kloboučky žampiónů (jinak také "pařížských hub") naplníme směsí s husími játry. Postupujeme téměř stejně jako v předchozím receptu. Husí játra nakrájené na drobnější kostky přidáme na pánev k osmahnuté drobně nakrájené cibulce smíchané s asi jednou lžící jemně nasekané nakládané cibulky. Vše spolu ještě krátce osmahneme a na závěr flambujeme koňakem. Ochutíme pepřem a solí. Zvlášť na olivovém oleji osmahneme kloboučky žampiónů z obou stran dobéžova. Kloboučky pak naplníme připravenou směsí z husích (případně drůbežích) jater, posypeme tvrdým sýrem (emmental, parmezán) a vložíme do trouby pod vyhřátý gril, kde sýr necháme zvolna roztéci po povrchu náplně. Podáváme.
    Jednoduše plněné houby
    (Dale Sniffer:"Let's eat", seriál TV Max1, 2000)
    Suroviny
  • 4 velké houby
  • 110 g slaniny
  • tymián
  • parmazán

  • Postup přípravy:
  • Hlavičky větších hub oloupeme a slupky spolu s nožičkami a seříznutými sporami ze spodu kloboučku nadrobno nasekáme. Pak je se slaninou a tymiánem usmažíme doměkka na oleji na mírném ohni.
  • Houbovou směs naneseme na seříznuté kloboučky, zabalíme do alobalu a opečeme na rožni nebo v troubě.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]