Plněné houby vaječnou směsí
Plněné houby vaječnou směsí
(Oldřich Dufek, Antoním Pilař:"Jak se u nás vaří", Sešity domácího hospodaření, sv. 102, Práce Praha, 1980)
Suroviny8 středně velkých čerstvých hub (žampiony, v sezóně použijeme např. i bedly, masáky aj.)2 vejce150 g tvrdého sýra (např. ementál)petrželka150 g měkké uzeniny1 cibulesůl a pepř80 g másla
Postup přípravy:Houby očistíme, opereme ve vodě a odkrojíme třeněNa polovině másla zpěníme rozkrájenou cibulku, drobně nakrájenou uzeninu a rozsekané třeně hub, osolíme a okořeníme pepřem.Do odstavené horké směsi vlijeme vyklepnutá vejce, zamícháme a necháme částečně srazit.Takto připravenou vaječnou směsí vyplníme plodnice hub (kloboučky). Naplněné plodnice vložíme do máslem vymazané zapékací misky, posypeme sýrem a zapečeme ve středně vyhřáté troubě (remosce) dozlatova.Podáváme posypané rozsekanou petrželkou.
Plněné žampiony husími játry - tuto pařížskou delikatesu si můžeme připravit pokud kloboučky žampiónů (jinak také "pařížských hub") naplníme směsí s husími játry. Postupujeme téměř stejně jako v předchozím receptu. Husí játra nakrájené na drobnější kostky přidáme na pánev k osmahnuté drobně nakrájené cibulce smíchané s asi jednou lžící jemně nasekané nakládané cibulky. Vše spolu ještě krátce osmahneme a na závěr flambujeme koňakem. Ochutíme pepřem a solí. Zvlášť na olivovém oleji osmahneme kloboučky žampiónů z obou stran dobéžova. Kloboučky pak naplníme připravenou směsí z husích (případně drůbežích) jater, posypeme tvrdým sýrem (emmental, parmezán) a vložíme do trouby pod vyhřátý gril, kde sýr necháme zvolna roztéci po povrchu náplně. Podáváme.
Jednoduše plněné houby
(Dale Sniffer:"Let's eat", seriál TV Max1, 2000)
Suroviny4 velké houby110 g slaniny
tymiánparmazán
Postup přípravy:Hlavičky větších hub oloupeme a slupky spolu s nožičkami a seříznutými sporami ze spodu kloboučku nadrobno nasekáme. Pak je se slaninou a tymiánem usmažíme doměkka na oleji na mírném ohni.Houbovou směs naneseme na seříznuté kloboučky, zabalíme do alobalu a opečeme na rožni nebo v troubě.
ZPĚT do kapitolyHOME