Houby na smetaně
(Libuše Vlachová: Krajové hodování, Severní Čechy, česká kuchyně)
Suroviny:
  • 600 g různých jedlých hub, případně žampiónů nebo hlívy ústřičné (nebo odpovídající množství sušených nebo zmražených hub)
  • 1 cibule
  • 40 g sádla
  • 300 ml kyselé smetany
  • 1 1/2 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • petrželka
    Postup přípravy:
  • Očištěné houby pokrájíme na plátky; sušené houby předem namočíme a necháme nabobtnat.
  • Houby (sušené po mírném vyždímání) vložíme na drobně pokrájenou a na sádle zpěněnou cibuli a podusíme téměř doměkka.
  • Při dušení podléváme podle potřeby vodou (u sušených použijeme vodu z hub po bobtnání).
  • Ve smetaně rozkvedláme mouku, přilijeme k houbám, osolíme a za stálého míchání chvíli povaříme.
  • Houby ochutíme rozsekanou petrželkou a podáváme s knedlíky nebo s těstovinami.

    Houbová omáčka se smetanou
    (Z časopisu Ona Dnes - Škola vaření, str 24, česká kuchyně)
    Suroviny pro 4 osoby:
  • 600-800 g hříbků
  • 2 lžíce másla
  • 1 bobkový list
  • 4 kuličky nového koření
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 250 ml kysané smetany
  • 4-6 lžíc hladké mouky
  • 200 ml šlehačky
  • ocet na dochuceni
    Postup přípravy:
  • Houby očistíme a překrájíme na menší kusy.
  • V kastrole rozpustíme máslo, vsypeme houby a osmahneme.
  • Vše osolíme, zalijeme vodou tak, aby byly houby potopené, přidáme bobkový list, nové koření a vaříme asi 5-10 minut.
  • V kysané smetaně rozkvedláme mouku a podle potřeby přidáme vodu.
  • Pak směs přilijeme za stálého míchání k houbám a pořádně rozmícháme a tím ji patřičně zahustíme.
  • Vše uvedme znovu do varu, přilijeme šlehačku a asi 15-20 minut vaříme na mírném ohni.
  • Nakonec podle chuti osolíme, opepříme a ochutíme octem
    (Poznámka: Ocet raději necháme přejít varem aby se smetana nesrazila a potom vmícháme postupně podle chuti do omáčky).
  • K houbové omáčkám se u nás tradičně podávají houskové knedlíky a pokud nemáme čas můžeme připravit i nočky nebo použít polotovar italské gnocchi.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]