Houby na smetaně
(Libuše Vlachová: Krajové hodování, Severní Čechy, česká kuchyně)
Suroviny:
600 g různých jedlých hub, případně žampiónů nebo hlívy ústřičné (nebo odpovídající množství sušených nebo zmražených hub)1 cibule40 g sádla300 ml kyselé smetany1 1/2 lžíce hladké moukysůlpetrželka
Postup přípravy:Očištěné houby pokrájíme na plátky; sušené houby předem namočíme a necháme nabobtnat. Houby (sušené po mírném vyždímání) vložíme na drobně pokrájenou a na sádle zpěněnou cibuli a podusíme téměř doměkka.Při dušení podléváme podle potřeby vodou (u sušených použijeme vodu z hub po bobtnání).Ve smetaně rozkvedláme mouku, přilijeme k houbám, osolíme a za stálého míchání chvíli povaříme.Houby ochutíme rozsekanou petrželkou a podáváme s knedlíky nebo s těstovinami.
Houbová omáčka se smetanou
(Z časopisu Ona Dnes - Škola vaření, str 24, česká kuchyně)
Suroviny pro 4 osoby:
600-800 g hříbků2 lžíce másla 1 bobkový list4 kuličky nového kořenísůl a čerstvě mletý pepř250 ml kysané smetany4-6 lžíc hladké mouky200 ml šlehačkyocet na dochuceni
Postup přípravy:Houby očistíme a překrájíme na menší kusy.V kastrole rozpustíme máslo, vsypeme houby a osmahneme.Vše osolíme, zalijeme vodou tak, aby byly houby potopené, přidáme bobkový list, nové koření a vaříme asi 5-10 minut.V kysané smetaně rozkvedláme mouku a podle potřeby přidáme vodu.Pak směs přilijeme za stálého míchání k houbám a pořádně rozmícháme a tím ji patřičně zahustíme.Vše uvedme znovu do varu, přilijeme šlehačku a asi 15-20 minut vaříme na mírném ohni.Nakonec podle chuti osolíme, opepříme a ochutíme octem
(Poznámka: Ocet raději necháme přejít varem aby se smetana nesrazila a potom vmícháme postupně podle chuti do omáčky).K houbové omáčkám se u nás tradičně podávají houskové knedlíky a pokud nemáme čas můžeme připravit i nočky nebo použít polotovar italské gnocchi.
ZPĚT do kapitolyHOME