Houboví brabčáci z Kardašovy Řečice
(Z časopisu "Chatař a chalupář", číslo 9, strana 49, 1999, česká kuchyně)
Houboví brabčáci - jsou vzdálenější, snad trochu chudobnější, ale stejně dobří bratránci moravských vrabců. Jsou jihočeskou specialitou, která dokáže nahradit pečené vepřové maso. Tady je ta příbuznost! Potřebujeme však najít v lese několik tvrdých druhů hub, sehnat od babičky pořádný kus voňavého vyškvařeného sádla a pustit se do toho.
Suroviny:
  • 300 - 500 g různých tvrdých hub (kolik nasbíráme)
  • 2 lžíce sádla
  • kmín
  • sůl a pepř
    Příloha: chlupaté knedlíky a kyselé zelí

    Postup přípravy:
  • Očištěné houby rozkrájíme na větší kousky.
  • V kastrolku rozpálíme pěkný kousek sádla a v něm tyto kousky hub orestujeme.
  • Musí získat opečenou kůžičku na povrchu.
  • Do opékaných hub přidáme kmín a pepř.
  • Když už získaly houby křupavou kůžičku mírně je osolíme - ne dříve (!), pustily by vodu a bylo by po křupavosti.
  • Promícháme a podáváme na talíři s trochou sádla v němž se restovaly.
  • Jako příloha se hodí chlupaté knedlíky a kyselé zelí.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]