Houboví brabčáci z Kardašovy Řečice
(Z časopisu "Chatař a chalupář", číslo 9, strana 49, 1999, česká kuchyně)Houboví brabčáci - jsou vzdálenější, snad trochu chudobnější, ale stejně dobří bratránci moravských vrabců. Jsou jihočeskou specialitou, která dokáže nahradit pečené vepřové maso. Tady je ta příbuznost! Potřebujeme však najít v lese několik tvrdých druhů hub, sehnat od babičky pořádný kus voňavého vyškvařeného sádla a pustit se do toho.
Suroviny:
300 - 500 g různých tvrdých hub (kolik nasbíráme)2 lžíce sádlakmínsůl a pepř
Příloha: chlupaté knedlíky a kyselé zelí
Postup přípravy:Očištěné houby rozkrájíme na větší kousky. V kastrolku rozpálíme pěkný kousek sádla a v něm tyto kousky hub orestujeme. Musí získat opečenou kůžičku na povrchu. Do opékaných hub přidáme kmín a pepř. Když už získaly houby křupavou kůžičku mírně je osolíme - ne dříve (!), pustily by vodu a bylo by po křupavosti.Promícháme a podáváme na talíři s trochou sádla v němž se restovaly.Jako příloha se hodí chlupaté knedlíky a kyselé zelí.
ZPĚT do kapitolyHOME