Jednoduchý houbovník
(Ze zápisníku Marušky Čermákové, recept od paní Jarky Moulisové z Kralup, 1971, česká kuchyně)
Suroviny:
500 g různých jedlých hub, případně žampiónů a hlívy ústřičné)5 žemlí (rohlíků)5 vajec (žloutky a bílky na sníh)80 g másla400 ml mlékatvrdý sýr, nastrouhaný na posypání pokrmukoření: majoránka, kmín, pepřmáslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy
Postup přípravy:Očištěné houby rozkrájíme a podusíme na másle doměkka a pak rozsekáme na menší kousky.Žemle (rohlíky) nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem.Žloutky utřeme s máslem, přidáme podušené houby, namočené žemle, koření a lehce vmícháme tuhý sníh z bílků.Přemístíme do vymaštěné a strouhankou vysypané zapékací nádoby a vložíme do předehřáté trouby.Upečeme při 180°C dozlatova.Hotové, ale ještě horké posypeme sýrem a porce na talíři ozdobíme rajčaty
ZPĚT do kapitolyHOME