Jednoduchý houbovník
(Ze zápisníku Marušky Čermákové, recept od paní Jarky Moulisové z Kralup, 1971, česká kuchyně)

Suroviny:
  • 500 g různých jedlých hub, případně žampiónů a hlívy ústřičné)
  • 5 žemlí (rohlíků)
  • 5 vajec (žloutky a bílky na sníh)
  • 80 g másla
  • 400 ml mléka
  • tvrdý sýr, nastrouhaný na posypání pokrmu
  • koření: majoránka, kmín, pepř
  • máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy

    Postup přípravy:
  • Očištěné houby rozkrájíme a podusíme na másle doměkka a pak rozsekáme na menší kousky.
  • Žemle (rohlíky) nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem.
  • Žloutky utřeme s máslem, přidáme podušené houby, namočené žemle, koření a lehce vmícháme tuhý sníh z bílků.
  • Přemístíme do vymaštěné a strouhankou vysypané zapékací nádoby a vložíme do předehřáté trouby.
  • Upečeme při 180°C dozlatova.
  • Hotové, ale ještě horké posypeme sýrem a porce na talíři ozdobíme rajčaty

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]