Houby grilované a pečené
»"V místě výskytu dotyčné houby, na okraji lesa se rozdělá ohníček, většimu exempláři například muchomůrky císařské, již za doby Římanů vyhledávané pochoutce, se odřízne noha, lupeny se posypou solí a na rožni - ve zmíněné zemi zhotoveném z olivovníku - se klobouk podobný pánvi neprodleně opeče; jakýkoliv popis vůně, lahodnosti a požitku by vůči bezbranému čtenáři byl ranou pod pás."«
(Jakob Flach: "Jak se v létě Řecku upravují houby" - Minestra, Frankfurt n. M., 1981)
Houby pečené na grilu nebo v přírodě
(Vilém Vrabec: "Jihočeská houbařská kuchařka", str. 98, Svépomoc Praha, 1986)
Suroviny:
  • 800 g klobouků z čerstvých hub (hřiby pravé, muchomůrky růžovky, ryzce surovinky, žampiony)
  • 120 g másla
  • sůl a mletý pepř
  • petrželka

    Postup přípravy:
  • Středně velké kloboučky hub očistíme a semenice (lupeny nebo trubky), jsou-li větší, odstraníme.
  • Potom je položíme do kastrolu vedle sebe, přelijeme rozpuštěným máslem a necháme asi hodinu stát.
  • Vyjmeme je z másla a na grilu z obou stran 10 minut opečemea při opékání potíráme kloboučky máslem.
  • Až upečené posolíme a opepříme, posypeme jemně nasekanou petrželkou.
  • Poklademe na horké topinky a podáváme.
    Obměna: Do kloboučků hub, dříve než je přelijeme rozpuštěným máslem, můžeme zapíchat na nudličky nakrájený česnek.
    nahoru
    Pro milovníky houbových pokrmů jsou lahůdkou kloboučky hub - jako jsou např. ryzce syrovinky, ryzce pravé, ryzce peprné aj. - opečené na plotně nebo pánvi na hodně rozehřátém oleji. V přírodě je můžeme opékat jen nabodnuté na větvičce nad žhavými uhlíky. Před pečením je vždy osolíme, posypeme čerstvě drceným kmínem. Jako příloha je vhodný chléb nebo slané rohlíky. Pokud nenajdeme žádné houby v lese, tak se cestou zpět zastavíme u zelináře a v této nouzi nejvyšší koupíme žampióny a upečeme si je jako minutku podle následujícího receptu. Ale letos prý porostou, takže žádné strachy!
    Žampióny pečené jako minutka
    (Vilém Vrabec: "Jihočeská houbařská kuchařka", str. 96, Svépomoc Praha, 1986)
    Suroviny:
  • 600 g menších kloboučků z čerstvých žampiónů
  • 200 g oleje nebo sádla
  • sůl a mletý pepř
  • citrón
    Příloha:slané rohlíky

    Postup přípravy:
    Kloboučky žampiónů sloupneme, slabě opepříme, vložíme do rozehřátého tuku s vyšší teplotou a pečeme tak dlouho, až kloboučky začnou růžovět tj. asi 4 minuty. Upečené žampióny osolíme, popřípadě pokapeme citrónovou šťávou a podáváme.
    Poznámka: - když použijeme větší kloboučky, nakrájíme je asi na 3/4 cm silné kousky

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]