Houby pečené na grilu nebo v přírodě»"V místě výskytu dotyčné houby, na okraji lesa se rozdělá ohníček, většimu exempláři například muchomůrky císařské, již za doby Římanů vyhledávané pochoutce, se odřízne noha, lupeny se posypou solí a na rožni - ve zmíněné zemi zhotoveném z olivovníku - se klobouk podobný pánvi neprodleně opeče; jakýkoliv popis vůně, lahodnosti a požitku by vůči bezbranému čtenáři byl ranou pod pás."«(Jakob Flach: "Jak se v létě Řecku upravují houby" - Minestra, Frankfurt n. M., 1981)
Pro milovníky houbových pokrmů jsou lahůdkou kloboučky hub - jako jsou např. ryzce syrovinky, ryzce pravé, ryzce peprné aj. - opečené na plotně nebo pánvi na hodně rozehřátém oleji. V přírodě je můžeme opékat jen nabodnuté na větvičce nad žhavými uhlíky. Před pečením je vždy osolíme, posypeme čerstvě drceným kmínem. Jako příloha je vhodný chléb nebo slané rohlíky. Pokud nenajdeme žádné houby v lese, tak se cestou zpět zastavíme u zelináře a v této nouzi nejvyšší koupíme žampióny a upečeme si je jako minutku podle následujícího receptu. Ale letos prý porostou, takže žádné strachy!Žampióny pečené jako minutka